OLJE OG GASS

Russland stadig verdens største oljeprodusent

Produserte 518 millioner tonn råolje i fjor.

Det russiske oljeselskapet Rosneft ligger an til å bli verdens største børsnoterte oljeprodusent.
Det russiske oljeselskapet Rosneft ligger an til å bli verdens største børsnoterte oljeprodusent. Bilde: MAXIM SHEMETOV
2. jan. 2013 - 15:28

Tallene fra det russiske energidepartementet viser at råoljeproduksjonen steg med nesten 1 prosent i fjor og nådde et nivå som var høyere enn noe annet år etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Råolje av Brent-kvalitet kostet i fjor gjennomsnittlig over 111 dollar per fat, noe som er det høyeste nivået som er registrert.

Bak Russland på listen over verdens oljeprodusenter ligger Saudi-Arabia. Men russerne mangler saudiarabernes evne til raskt å øke produksjonen hvis verdensøkonomien tar seg opp eller situasjonen i Midtøsten tilspisses ytterligere.

Saudi-Arabia legger vekt på å begrense sin produksjon for å holde oljeprisen stabil.

Les også: 

Norge på fjerdeplass i oljeleting

USA kan bli verdens ledende oljeprodusent  

Toppen over?

Selv om produksjonen økte også i fjor, er det ting som tyder på at toppen kan være nådd. I fjor ble det produsert 10,4 millioner fat per dag, men veksten kan stanse opp i år på grunn av tomme oljefelter i Vest-Sibir.

Russland har som mål å produsere over 10 millioner fat råolje per dag helt til 2020.Russiske myndigheter har økt sin eierandel i landets oljeindustri til over 50 prosent etter at statsgiganten Rosneft inngikk en avtale om å overta britisk-russiske TNK-BP.

Etter denne overtakelsen, som trolig blir gjennomført i første halvdel av året, blir Rosneft verdens største børsnoterte oljeprodusent.

Rosneft opplevde i fjor en produksjonsøkning på 2,3 prosent.

Yme-skandalen: 40 milliarder kroner på spill

Politisk viktig

Oljeprisen økte med 388 prosent i årene 2000 til 2008, samme tidsrom som Vladimir Putin var Russlands president i to perioder.

Prisøkningen bidro til å gi millioner av russere økt materiell velstand og gjorde samtidig Putin, som i dag igjen er president, til en svært populær leder i store deler av befolkningen.

Men det mangler likevel ikke på advarsler om at Russland er blitt for avhengig av oljen, og det russiske statsbudsjettet er nå blitt svært sårbart for svingninger i oljeprisen, skriver Financial Times.

Ifølge Alfa Bank var budsjettet i fjor avhengig av en oljepris på omkring 117 dollar fatet for å gå i balanse – i kontrast til 20– 30 dollar fatet i årene fram til 2007.

Les også: 

Kull passerer olje som ledende energikilde

Skarv-produksjon endelig i gang

Russland bruker hemmelig ubåt i jakten på ressurser i nord  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.