OLJE OG GASS

Russland bruker hemmelig ubåt i jakten på ressurser i nord

 

Russiske forskere har i høst samlet inn data for å bevise at Mendelejevryggen i Nordishavet tilhører Russland. Her er Nordpolen fotografert fra romfartøyet Terra.
Russiske forskere har i høst samlet inn data for å bevise at Mendelejevryggen i Nordishavet tilhører Russland. Her er Nordpolen fotografert fra romfartøyet Terra. Bilde: NASA
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
2. nov. 2012 - 18:51

Ubåten "Losharik" skal ha blitt brukt under "Arctic-2012"-ekspedisjonen denne høsten. Målet for ekspedisjonen var å samle inn data for å dokumentere grensene for Russlands kontinentalsokkel i nord.

Ekspedisjonen gikk til Mendelejevryggen, som er en undervannsrygg i Nordishavet, som strekker seg fra den sibirske sokkelen og ut til det sentrale området av Nordishavet.

Ryggen var en del av det russiske kontinentalsokkelkravet som landet fikk i retur av FNs kontinentalsokkelkommisjon i 2002. Kommisjonen verken avviste eller godtok kravet, men ba om ytterligere dokumentasjon.

Les også: Professor kjøpte motorsag for å sage på 2000 meters dyp

Titanskrog

Offisielt var det kun isbryterne "Kapitan Dranitsyn" og "Dixon" med på ekspedisjonen.

Den topphemmelige ubåten "Losharik" ble imidlertid brukt til å samle inn geologiske data og prøver fra havbunnen, ifølge barentsobserver. De siterer den russiske avisen Izvestia som har fått opplysninger fra kilder i det russiske forsvarsdepartementet.

Under ekspedisjonen ble det samlet inn over 500 kg med geologiske prøver.

Dypvannsubåten, også kalt Prosjekt 10830 Kalitka, er bygget av titan for å kunne motstå trykket på store dyp. Kallenavnet "Losharik", kommer fra en sovjetisk animasjonsfigur. Det 74 meter lange fartøyet er drevet av én atomreaktor og ble satt i drift i 2007.

Ifølge Izvestia dykket ubåten til mellom 2500 og 3000 meter på et 20 dager langt tokt for å undersøke ryggen.

Les også: Vil bore helt opp til Nordpolen

Moderskip

En modifisert strategisk ubåt av Kalmar-klassen fungerer som moderskip for "Losharik", ifølge Izvestia. Den mindre ubåten "Losharik" skal være festet på undersiden av denne og rakettsiloene til ubåten skal være fjernet.

Russiske forskere vakte stor internasjonal oppsikt ved å plassere et russisk titanflagg på havbunnen ved polpunktet i 2007. Forskerne brukte da miniubåten "Mir-1" for å dykke ned til 4261 meters dyp.

Mir-1 ble brukt da en russiskledet ekspedisjon plantet det russiske flagget på havbunnen under polpunktet i 2007.
Russiske forskere vakte stor internasjonal oppsikt ved å plassere et russisk titanflagg på havbunnen ved polpunktet i 2007. Forskerne brukte da miniubåten Wikipedia

Utstyrt som romstasjon

På årets ekspedisjon, valgte man å bruke "Losharik" fremfor "Mir-1", for å ha mulighet til å utføre mer langvarig arbeid under vann, ifølge Izvestia.

I motsetning til "Mir-1", kan "Losharik" brukes til mer langvarige operasjoner. Mens "Mir-1" er batteridrevet, så er "Losharik" atomdrevet. Ubåten skal også være langt større og er utstyrt med rekreasjonsrom for mannskapet, kjøkken og arbeidsrom, ifølge opplysninger Izvestia har fått fra kilder i det russiske forsvarsdepartementet. Ubåten skal også være utstyrt med livsstøttesystemer som man finner i en romstasjon.

Losharik og moderubåten tilhører i dag det russiske forsvarsdepartementets avdeling for utforskning av store havdyp - Russia Defense Ministry’s General Directorate of Deep Water Research (GUGI), ifølge Izvestia.

Les også:

Skal utvikle arktisk boreplattform

Berger sølvskatt fra 4700 meters dyp

Norske studenter utviklet undervannsfallskjerm

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.