OLJE OG GASS

Vil bore helt opp til Nordpolen

ExxonMobil og ConocoPhillips vil lengre nord på norsk sokkel. Ola Borten Moe vil la dem bore helt til Nordpolen.

29. aug. 2012 - 13:56

Stavanger: Boring i arktiske strøk får stor oppmerksomhet under årets ONS i Stavanger. Toppsjefen i ConocoPhillips, Ryan Lance, er klar på at man vil se mer olje- og gassvirksomhet i Arktis de kommende årene.

– 13 prosent av verdens gjenværende oljeressurser og 30 prosent av gassressursene ligger i dette området. Disse ressursene vil bli utvunnet, men det vil skje i et kontrollert tempo, sa Lance på konferansen.

DNV: Må ta risiko i Arktis

Vil ha mer i Norge

Han la ikke skjul på at selskapet er interessert i å gå lengre nord på norsk sokkel.

– Norge har mange fordeler med god infrastruktur, dyktige fagfolk, stabile rammebetingelser og god tilgang til markedet. Vi skulle gjerne sett at Norge gir tilgang på mer areal.

Det kunne olje- og energiminister Ola Borten Moe forsikre ham om at selskapet vil få:

– Det vil gradvis bli gitt tilgang til nytt areal på norsk sokkel. Jeg ser ingen grunn til å stanse det. Norges grenser går nesten opp til Nordpolen.

Les også: Statoil tredobler arktisk forskning

Store utfordringer

Kathy Pepper, direktør for Midtøsten og Russland i ExxonMobil, understrekte at det er store teknologiske og sikkerhetsmessige utfordringer som må løses, men at bransjen har vist at den vil finne løsninger.

Både ExxonMobil og ConocoPhillips demonstrerte eksempler på vellykkede operasjoner i krevende arktiske områder i Alaska, Canada og Russland.

Les også: Fra isfjelltauing til oljevern

Utfordringene løses

Borten Moe mener eksemplene viser at det er mulig å løse utfordringene og få til virksomhet i disse områdene på en trygg måte.

– Det er ikke et spørsmål om vi skal ha enten økonomisk aktivitet eller beskyttelse av miljøet. Spørsmålet er hvordan vi skal gjøre begge deler. Utfordringen er å utvikle og implementere tekniske og operasjonelle løsninger som er nødvendige for å takle miljømessige utfordringer.  

Les også:

Studenter løser arktisk oljevernproblem

Arktisk utvinning krever samarbeid  

Full oljefeber på Grønland

– Shtokman vil bli bygd ut

Akuttberedskapen ikke med i nordnorsk oljeboom  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.