Russland skal bygge flere isplattformer i Arktis

Etter modell av kontroversielle Prirazlomnaja.

Russland skal bygge flere isplattformer i Arktis
Gazprom vil bygge to nye isforsterkede plattformer til Arktis. Bilde: Scanpix

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om den kontroversielle Prirazlomnaja-plattformen helt sør-øst i Barentshavet som aktivister fra Greenpeace aksjonerte mot i høst.

Nå kan plattformen få selskap av flere liknende isforsterkede plattformer.

Et datterselskap av russiske Gazprom skal bygge to isklassifiserte produksjonsplattformer som skal brukes i nær Prirazlomnaja, ifølge Barents Observer.

Les også: Her er den mest kontroversielle plattformen i Arktis

Store mengder drivis

De to nye plattformene skal brukes på Dolginskoje-feltet som ligger like ved Prirazlomnoje-feltet i Petsjorahavet, som er den sørøstligste delen av Barentshavet.

Store mengder drivis er med på å gjøre petroleumsvirksomhet i dette området både kontroversielt og krevende.

Dybden på feltet er omtrent 40 meter og på samme måte som på Prirazomnaja, vil Gazprom bygge plattformer av stål og betong som settes rett på havbunnen, såkalte OIRFPer (Offshore Ice-Resistant Fixed Platform).

I vår leide Gazprom inn det rumenske selskapet GSP (Grup Servicii Petroliere), som ikke hadde noe erfaring fra arktiske strøk, for å bore i området med jackupriggen GSP Jupiter.

Les også: Helge Lund forsvarer strenge riggkrav på norsk sokkel

Bekymret for olje i isen

Greenpeace aksjonerte tidligere i høst mot Pirazlomnaja. Aksjonistene hevder blant annet at oljevernberedskapen ikke tar høyde for de store isutfordringene i området.

– Vi kan bare håpe at sikkerhetskulturen blir bedre når Gazprom nå planlegger å utvide. Det er tidligere avslørt store sikkerhetsmangler ved den Prirazlomnaja, samtidig som den er plassert i et område med store utfordringer. Det er dekket av is store deler av året og det er utrolig langt til nærmeste oljevernutstyr, sier Erlend Tellnes, arktisrådgiver i Greenpeace Norge. 

Pøbelvirksomhet

Alle aksjonistene på Greenpeace-skipet Arctic Sunrise ble pågrepet og opprinnelig siktet for piratvirksomhet av russiske påtalemyndigheter. Siktelsen ble senere redusert til pøbelvirksomhet, og alle aksjonistene er løslatt mot kausjon, men befinner seg fortsatt i Russland.

– Oljen fra Prirazlomnaja ligger an til å bli den første oljen noen gang utvunnet i russisk Arktis, til tross for at oljeboring i dette området utgjør en stor miljøfare, og at vi vet at minst to tredjedeler av de fossile ressursene vi kjenner til må bli liggende av klimahensyn. All fornuft tilsier at dette prosjektet burde skrinlegges så snart som mulig, sier Tellnes.

Les også:

Dette kan bli prøvesteinen på samarbeidet Norge-Russland  

Kunstig øy i Arktis spekket med norsk teknologi

Statfjord B: Verdens dyreste garasje?