ELBIL

Risiko for brann i Bolt og Ampera-e

(OPPDATERT) Bertel O. Steen anbefaler eiere av Opel Ampera-e om å parkere utendørs etter at de har ladet bilen.

Chevrolet Bolt ble solgt i Europa som Opel Ampera-e. Modeller bygget i 2017 til 2019 bør ikke lades om natten, advarer nå Chevrolet.
Chevrolet Bolt ble solgt i Europa som Opel Ampera-e. Modeller bygget i 2017 til 2019 bør ikke lades om natten, advarer nå Chevrolet. Bilde: Adam Opel AG
15. juli 2021 - 13:56

50.000 Chevrolet Bolt ble tilbakekalt tidligere i år for en oppdatering av programvaren, men nå kommer nye advarsler om brannrisiko.

GM ber eierne av biler fra 2017–19 om å parkere utendørs etter lading og ikke å lade om natten mens de forsøker å finne ut hva som er galt.

Den nyeste alarmen skyldes brann i to biler i Vermont og New Jersey. I fjor var det fem tilfeller, men GM trodde problemet var løst etter at programvaren var oppdatert.

De nyeste bilene omfattes ikke av advarselen.

Lader til maks 90 prosent

Ifølge AutoEvolution handlet forrige oppdatering om å sette maks lading til 90 prosent.

I Europa er Chevrolet Bolt solgt under navnet Opel Ampera-E. For fire år siden ble det avklart at Bolt ikke ville bli solgt i Norge, fordi den kom til å bli for dyr. Ifølge uoffisielle tall fra nettstedet elbilstatistikk.no, er 85 prosent av de 329 eksemplarene av Chevrolet Bolt som har blitt registrert i Norge, bruktimportert.

Til sammenlikning er det registrert rundt 4000 eksemplarer av Opel Ampera-e. Det ble i april kjent at disse tilbakekalles. De nyeste batteribrannene i Bolt har imidlertid oppstått etter denne tilbakekallingen.

AutoEvolution trekker parallell til batteriproblemene for Huyndais Kona, og skriver at Huyndai-eierne i det minste kan være trygge på at de vil få byttet ut de potensielt farlige komponentene. Senest i juni brøt det ut brann i batteriet på en parkert Kona i Oslo.

Bertel O. Steen: Parker utendørs

Stein Pettersen er pressekontakt for Opel hos Bertel O. Steen i Norge. Han understreker overfor TU at de ikke kjenner til noen branntilfeller med Ampera-e i Norge, men at de ut fra et føre var-prinsipp også anbefaler at Ampera-e parkeres utendørs etter at de er ladet.

– Til tross for at det ikke har vært noen kjente tilfeller i Norge eller Nederland der så godt som samtlige Ampera-e befinner seg, må vi følge anbefalingen – og det er jo en anbefaling vi snakker om her - som er gitt fra produsenten – i dette tilfelle GM, skriver Pettersen i en epost til TU.

– Opel er kjent med at det har vært to hendelser med Chevrolet Bolt EV, en bil som har mye felles med Opel Ampera-e. Disse brannene skal ha oppstått i biler som har vært en del av den tilbakekallingsaksjonen som først ble varslet i november 2020. Vi kjenner ikke til noen branntilfeller med Ampera-e i Norge, men i tråd med et føre var-prinsipp anbefaler vi likevel, frem til vi har full forståelse for bakgrunnen for brannene, om at eiere av Ampera-e parkerer bilene sine utendørs etter at de er ladet, og ikke lader innendørs over natten frem til nærmere undersøkelser er gjennomført, skriver Pettersen videre.

Han oppfordrer også Ampera-kunder som fortsatt ikke har fått den nyeste programvaren installert, om å kontakte forhandler for å få oppdatert denne. 

– Sikkerhet har høyeste prioritet hos Opel – og vi jobber så raskt vi kan med å utrede denne saken, skriver Pettersen.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.