ENERGI

Regjeringen setter av penger til det videre arbeidet med CO2-håndtering

Skal bruke 225 millioner til neste år.

Regjeringen setter av 225 millioner kroner til det videre arbeidet med fullskalaprosjektet for CO2-håndtering.
Regjeringen setter av 225 millioner kroner til det videre arbeidet med fullskalaprosjektet for CO2-håndtering. Illustrasjon: Equinor
5. sep. 2019 - 10:01

I statsbudsjettet for 2020 vil regjeringen bruke 225 millioner kroner til det videre arbeidet med fullskala fangst og lagring av CO2.

− Dette er tilstrekkelig til å holde framdrift i planleggingen av prosjektet i 2020, inkludert statens andel av den brønnen som skal bores, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

Størstedelen av beløpet går til boringen av den første brønnen til CO2-lageret, som etter planen skal bores i høst. 

CCB Energipark har planert ut byggetomt til fremtidige anlegg, som kan produsere betydelige større volumer av hydrogen. ZEGs anlegg, med kapasitet på 25 tonn trykksatt hydrogen per døgn, er under vurdering. Foto: CCB Energipark
Les også

Her lages rent hydrogen fra norsk naturgass

– Følger opp

Mens størstedelen av beløpet går til brønnboringen, skal 50 millioner brukes på videre arbeid ved Norcems sementfabrikk i Brevik og energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud til Fortum Oslo Varme.

− Med dette følger vi opp regjeringens ambisjon om å realisere fullskala CO2-håndtering i Norge, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv, sier Freiberg.

I revidert nasjonalbudsjett i vår satte regjeringen av 345 millioner kroner ekstra til undersøkelser av havbunnen i et område i Nordsjøen hvor det kan være mulig å lagre CO2.

Formålet med CO2-prosjektet er å få på plass et system hvor CO2 fra industrianlegg fraktes ut i Nordsjøen og lagres under havbunnen. Dette vil redusere mengden CO2 som slippes ut i atmosfæren.

Investeringsbeslutningen skal bli fattet i 2020 eller 2021, men i revidert nasjonalbudsjett ble det presisert at det meste ligger an til at en beslutning kan tas i 2020

Partene i fullskalaprosjektet har ved flere anledninger ppåpekt at det er viktig at en beslutning tas tidligst mulig og ikke drar ut i tid. 

Injeksjonsbrønn

Brønnen som skal bores, trolig i november, blir ingen vanlig undersøkelsesbrønn. For selv om Equinor har behov for å vite hva som faktisk befinner seg under havbunnen i området, for å være sikre på at det egner seg til CO2-lager, så er det såpass dyrt å bore, at den også vil fungere som en injeksjonsbrønn for lageret.

Prislappen på brønnen skal ifølge Olje- og energidepartementet ligge på 535 millioner kroner. Det inkluderer alle aktiviteter og eventuelle fjerningskostnader. 

Det skal etter planen leveres en utbyggingsplan i løpet av året. 

Les også

Verdens første: Yara signerer bindende avtale om å lagre CO2 i Nordsjøen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.