LUFTFART

Regjeringen kutter prisen på flyruter i distriktene

Regjeringen reduserer prisene på en rekke flyruter i distriktene fra 1. april 2024 med opptil 50 prosent.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på Oslo Lufthavn Gardermoen onsdag.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og finansminister Trygve Slagsvold Vedum på Oslo Lufthavn Gardermoen onsdag. Terje Pedersen
15. mars 2023 - 09:09

Fra og med 1. april vil regjeringen kutte prisene på en rekke flyruter i distriktene. Det kommer frem i en pressemelding onsdag morgen. 

– De regionale flyrutene er en viktig del av samferdselstilbudet i distriktene, derfor har regjeringen vedtatt å styrke rutetilbudet og å redusere billettprisene, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Halverer prisen på en rekke flyruter

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at dette vil gjøre det lettere og billigere å reise langs kysten.

– Lavere priser vil bedre hverdagen for mange på Vestlandet og i Nord-Norge, sier Vedum.

Prisene på de såkalte FOT-rutene, ruter der staten kjøper inn tjenestene for å sikre et tilbud, blir halvert fra 1. april 2024. Det skjer som en del av utlysning av nye kontrakter på disse rutene, som kommer senere i vår.

Styrker en dekke avganger

I tillegg skal det «legges bedre til rette» for mer tilgjengelighet fra Helgeland og nordover, og rutestrukturen skal endres i Finnmark og Nord-Troms.

Flyruten Stord-Oslo tas også inn i FOT-ordningen. Røros lufthavn skal få fly som står parkert der over natta, slik at fly ikke blir innstilt på grunn av morgentåka. Kapasiteten på FOT-rutene skal øke i tråd med at man venter mer etterspørsel, også på helikopterruta Værøy-Bodø.

Ikke klar for nullutslipp

I neste anbudsrunde skal det også stilles krav til nullutslipp, men regjeringen mener markedet ikke er modent for dette ennå. De er likevel åpne for å bidra til utviklingen.

– Det er arbeid i gang for å se om vi kan inngå en pilotkontrakt for å starte med nullutslipp og modne markedet, sier Nygård til NTB.

Saken oppdateres. 

Redningshelikopteret var tilknyttet Oseberg-feltet i Nordsjøen der Equinor er operatør.
Les også

Ber om å redusere produksjonen: : – Må sørge for minst mulig risiko

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.