FORSVAR

Budsjettet til Forsvarets musikk bidrar til at Norge når Nato-mål

Økte midler betyr at Norge når Natos toprosentmål i løpet av 2024. 193 millioner til Forsvarets musikk regnes med i forsvarsbudsjettet på 104 milliarder kroner. 

Forsvarets Musikkorps Vestlandet i sving da dronning Sonja (i bakgrunnen) skulle på den offisielle åpningen av bybanen i Bergen på Festplassen i 2010.
Forsvarets Musikkorps Vestlandet i sving da dronning Sonja (i bakgrunnen) skulle på den offisielle åpningen av bybanen i Bergen på Festplassen i 2010. Foto: Marit Hommedal/NTB
13. mai 2024 - 09:58

Alle medlemslandene i Nato har siden 2014 hatt som mål å bruke to prosent av landets bruttoinntekter på forsvar innen 2024. Med litt bidrag blant annet fra midlene til Forsvarets musikk, vil Norge kunne nå målet i år

Men 56 millioner kroner av midlene til Forsvarets musikk kommer fra Kultur- og likestillingsdepartementet, ifølge Altinget , som har bedt om en forklaring på hvorfor kulturmidler telles med som forsvar. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forklarer at det er innenfor kriteriene Nato legger til grunn for å måle hvor stort bidraget til forsvar er.

– Forsvaret er en stor sektor med veldig mange ulike aktiviteter, sier Støre til Altinget.

Det norske forsvarsbudsjettet øker fra 91 milliarder kroner til 104 milliarder i år. Over halvparten av økningen er Ukraina-hjelp, som også går inn under midler til forsvar. To milliarder skal øke den operative evnen i det norske forsvaret, og fem milliarder skal bidra til å starte arbeidet med den nye langtidsplanen for forsvaret.

Ifølge Forsvarsdepartementet bidrar Forsvarets musikk til Norges forsvarsevne gjennom å styrke forsvarsviljen.

– Jeg mener at vi skal ha Forsvarets musikk. Det er en del av kulturen og Forsvarets egenart, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

En befolkning som er mentalt forberedt på krig, virker mer avskrekkende, mener Norges Nato-ambassadør Anita Nergaard.
Les også

Nato-ambassadør: Nordmenn må forberede seg bedre på krise

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.