OLJE OG GASS

Ptil om Goliat: «Store mengder arbeid gjenstår»

Men Eni lover at den skal sendes ferdig fra Korea.

 Goliat blir gjort ferdig ved verftet i Korea, lover Eni Norge.
Goliat blir gjort ferdig ved verftet i Korea, lover Eni Norge. Bilde: Eni
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. mai 2014 - 10:56

Eni Norge lover at Goliat-innretningen, som er under bygging ved Hyundai Heavy Industries verft i Sør-Korea, kommer til å bli ferdigstilt ved det koreanske verftet.

FPSO-en kommer ikke til å seile mot Norge før den er ferdig, forteller selskapet til Teknisk Ukeblad.

Denne uken ble det kjent at Eni nå holder på med en revidert plan for Goliat-prosjektet som er under ferdigstilling i Sør-Korea.

Eni Norge har ikke ønsket å kommentere dette i detalj, før selve revideringen er ferdig. Dette er ventet presentert innen et par ukers tid.

Les også: Goliat kan bli ett år forsinket

To alternativer

Men tidligere i vår, da morsselskapet i Italia presenterte kvartalsresultatene fra første kvartal 2014, ble daværende operasjonsdirektør i Eni, Claudio Descalzi, spurt om hvordan tidslinjen for pionerprosjektet i Barentshavet ligger an.

Her kom det, som Teknisk Ukeblad skrev om tidligere denne uken, frem at det var to alternativer.

– Kontraktsmessig har vi to muligheter. Vi har kontrahert for det første vinduet med utseiling i juni, og vi har et andre vindu ved slutten av året, i januar. Så hva er forskjellen? spurte han.

– Forskjellen er at dersom vi seiler ut i juni, så kommer vi frem i midten av oktober og må sluttføre ferdigstillelsen, fortalte han.

For å ferdigstille flyteren må Eni da bruke et flotell.

– Dersom vi seiler ut i januar, vil vi seile ut en ferdig FPSO. Og den vil komme frem i februar - mars, fortalte han analytikerne.

Descalzi rykket for øvrig denne uken opp i gradene – og er nå toppsjef i hele Eni-systemet.

Går ikke på akkord med regelverket

Kommunikasjonsrådgiver i Eni Norge, Andreas Wulff sier til Teknisk Ukeblad at de nå ser på forskjellige muligheter for veien videre for Goliat.

– Vi ser selvfølgelig på forskjellige scenarier, og legger opp noen ulike løp, sier Wulff.

Han sier at Eni er helt klare på at Goliat skal ferdigstilles ved verftet i Korea.

– Plattformen skal ferdigstilles i Korea, og den skal være i henhold til norske krav og norske regelverk. Dette går vi ikke på akkord med, sier Wulff.

– Det andre jeg kan si er at når vi nå er i en fase med revidering av prosjektplanen, så går vi av naturlige årsaker ikke ut med mer informasjon før den revisjonen er ferdig, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

Ptil: Mye som gjenstår

I en fersk tilsynsrapport fra Petroleumstilsynet (Ptil), etter et besøk på verftet i Ulsan, blir det ikke konstatert noen avvik – men ti forbedringspunkter. Ptil skriver for øvrig i rapporten at det er mye som gjenstår på Goliat. Ett av punktene går på vinteriseringen av innretningen.

– Vi ble informert om at det gjenstår omfattende arbeid med deler av prosjekteringen samt installasjon og ferdigstillelse av varmekabelanlegget. Dette er en kjent utfordring i mange utbyggingsprosjekter, men spesielt utfordrende for Goliat FPSO med et så drifts- og  sikkerhetsmessig viktig varmekabelanlegg, skriver Ptil.

De skriver også følgende:

«(…) vårt generelle inntrykk fra befaringen om bord viser at store mengder arbeid gjenstår. I mengden av gjenstående arbeid er det aktiviteter knyttet til både prosjektering, endringshåndtering, bygging, ferdigstilling og uttesting. Dette vil, slik vi ser det, gi store utfordringer med å møte prosjektets presenterte planer for ferdigstillelse av innretningen på verftet og etterfølgende overlevering til driftsorganisasjonen. All erfaring viser at en konsekvens av stramme tidsplaner også kan gi spesielle utfordringer med å etterleve prosjektets etablerte arbeidsprosesser som skal bidra til å sikre tilstrekkelig HMS-kvalitet både på verftet og i driftsfasen.»

Les også: «Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

OD: Ikke tidskritiske ressurser

Oljedirektoratet og direktør for Norskehavet og Barentshavet, Ingrid Sølvberg, sier i en kommentar at de er opptatt av robuste løsninger.

– Vi er i tett dialog med Eni, og følger utviklingen nøye. Vi er opptatt av at Goliat-utbyggingen blir solid og får god driftsregularitet, sier Sølvberg til Teknisk Ukeblad.

– Gitt situasjonen, er vi opptatt av at utbyggerne tar kloke beslutninger, som gir best mulig lønnsomhet i prosjektet, sier hun.

Direktøren peker for øvrig på at det ikke er tidskritiske ressurser det er snakk om på Goliat-feltet.

– Men Oljedirektoratet er selvsagt opptatt av at prosjektet fullføres tettest mulig opp til opprinnelig plan for utbygging og drift.

Les også:

Goliat får et av industriens sikreste lossesystem

Aibel-direktør lei av norsk Asia-sutring

Goliat: «Svak produktivitet og lav ukentlig fremgang»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.