OLJE OG GASS

Ptil om Goliat: «Store mengder arbeid gjenstår»

Men Eni lover at den skal sendes ferdig fra Korea.

 Goliat blir gjort ferdig ved verftet i Korea, lover Eni Norge.
Goliat blir gjort ferdig ved verftet i Korea, lover Eni Norge. Bilde: Eni
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. mai 2014 - 10:56

Eni Norge lover at Goliat-innretningen, som er under bygging ved Hyundai Heavy Industries verft i Sør-Korea, kommer til å bli ferdigstilt ved det koreanske verftet.

FPSO-en kommer ikke til å seile mot Norge før den er ferdig, forteller selskapet til Teknisk Ukeblad.

Denne uken ble det kjent at Eni nå holder på med en revidert plan for Goliat-prosjektet som er under ferdigstilling i Sør-Korea.

Eni Norge har ikke ønsket å kommentere dette i detalj, før selve revideringen er ferdig. Dette er ventet presentert innen et par ukers tid.

Les også: Goliat kan bli ett år forsinket

To alternativer

Men tidligere i vår, da morsselskapet i Italia presenterte kvartalsresultatene fra første kvartal 2014, ble daværende operasjonsdirektør i Eni, Claudio Descalzi, spurt om hvordan tidslinjen for pionerprosjektet i Barentshavet ligger an.

Her kom det, som Teknisk Ukeblad skrev om tidligere denne uken, frem at det var to alternativer.

– Kontraktsmessig har vi to muligheter. Vi har kontrahert for det første vinduet med utseiling i juni, og vi har et andre vindu ved slutten av året, i januar. Så hva er forskjellen? spurte han.

– Forskjellen er at dersom vi seiler ut i juni, så kommer vi frem i midten av oktober og må sluttføre ferdigstillelsen, fortalte han.

For å ferdigstille flyteren må Eni da bruke et flotell.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Dersom vi seiler ut i januar, vil vi seile ut en ferdig FPSO. Og den vil komme frem i februar - mars, fortalte han analytikerne.

Descalzi rykket for øvrig denne uken opp i gradene – og er nå toppsjef i hele Eni-systemet.

Går ikke på akkord med regelverket

Kommunikasjonsrådgiver i Eni Norge, Andreas Wulff sier til Teknisk Ukeblad at de nå ser på forskjellige muligheter for veien videre for Goliat.

– Vi ser selvfølgelig på forskjellige scenarier, og legger opp noen ulike løp, sier Wulff.

Han sier at Eni er helt klare på at Goliat skal ferdigstilles ved verftet i Korea.

– Plattformen skal ferdigstilles i Korea, og den skal være i henhold til norske krav og norske regelverk. Dette går vi ikke på akkord med, sier Wulff.

– Det andre jeg kan si er at når vi nå er i en fase med revidering av prosjektplanen, så går vi av naturlige årsaker ikke ut med mer informasjon før den revisjonen er ferdig, sier han.

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

Ptil: Mye som gjenstår

I en fersk tilsynsrapport fra Petroleumstilsynet (Ptil), etter et besøk på verftet i Ulsan, blir det ikke konstatert noen avvik – men ti forbedringspunkter. Ptil skriver for øvrig i rapporten at det er mye som gjenstår på Goliat. Ett av punktene går på vinteriseringen av innretningen.

– Vi ble informert om at det gjenstår omfattende arbeid med deler av prosjekteringen samt installasjon og ferdigstillelse av varmekabelanlegget. Dette er en kjent utfordring i mange utbyggingsprosjekter, men spesielt utfordrende for Goliat FPSO med et så drifts- og  sikkerhetsmessig viktig varmekabelanlegg, skriver Ptil.

De skriver også følgende:

«(…) vårt generelle inntrykk fra befaringen om bord viser at store mengder arbeid gjenstår. I mengden av gjenstående arbeid er det aktiviteter knyttet til både prosjektering, endringshåndtering, bygging, ferdigstilling og uttesting. Dette vil, slik vi ser det, gi store utfordringer med å møte prosjektets presenterte planer for ferdigstillelse av innretningen på verftet og etterfølgende overlevering til driftsorganisasjonen. All erfaring viser at en konsekvens av stramme tidsplaner også kan gi spesielle utfordringer med å etterleve prosjektets etablerte arbeidsprosesser som skal bidra til å sikre tilstrekkelig HMS-kvalitet både på verftet og i driftsfasen.»

Les også: «Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

OD: Ikke tidskritiske ressurser

Oljedirektoratet og direktør for Norskehavet og Barentshavet, Ingrid Sølvberg, sier i en kommentar at de er opptatt av robuste løsninger.

– Vi er i tett dialog med Eni, og følger utviklingen nøye. Vi er opptatt av at Goliat-utbyggingen blir solid og får god driftsregularitet, sier Sølvberg til Teknisk Ukeblad.

– Gitt situasjonen, er vi opptatt av at utbyggerne tar kloke beslutninger, som gir best mulig lønnsomhet i prosjektet, sier hun.

Direktøren peker for øvrig på at det ikke er tidskritiske ressurser det er snakk om på Goliat-feltet.

– Men Oljedirektoratet er selvsagt opptatt av at prosjektet fullføres tettest mulig opp til opprinnelig plan for utbygging og drift.

Les også:

Goliat får et av industriens sikreste lossesystem

Aibel-direktør lei av norsk Asia-sutring

Goliat: «Svak produktivitet og lav ukentlig fremgang»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.