PODKAST

Professor: Tungtransporten kan blir karbonfri uten store batterier

Rolf Bohne, professor i bygg og miljøteknikk ved NTNU, er gjest i ukens podcast.

UKENS GJEST: Professor ved NTNU, Rolf André Bohne.
UKENS GJEST: Professor ved NTNU, Rolf André Bohne.
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
17. aug. 2018 - 05:15

Norge har klart å gjøre elbilen til det foretrukne kjøretøyet. Enten har folk en elbil eller hybrid, eller så planlegger de å kjøpe en neste gang. Den norske elbilpolitikken har virket, godt hjulpet av dieselmotorens krise.

Men skal vi luke utslippene ut av trafikken må vi elektrifisere de tunge kjøretøyene også. Det er ikke like lett. Trailere er bygget for å kjøre langt og lenge. Da er det ikke lett å bruke mye tid på å lade batterier. Dessuten vil enorme batterier ta mye av netto lastekapasitet.

Professor i bygg og miljøteknikk ved NTNU, Rolf Bohne, er en av forfatterne bak studien Elingo, - Elektrisk infrastruktur for godstransport. Den undersøker hvordan vi kan utstyre viktige norske veistrekninger med elektrisk infrastruktur som gjør at trailere og andre kjøretøyer kan få kraft til fremdrift og batterilading mens de kjører. Da kan vi slå to fluer i en smekk. Tungtransporten blir karbonfri og trenger ikke store batterier.

Podcasten Teknisk Sett 

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podcast Teknisk sett.

Følg vår nye side på Facebook!

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Hvis du abonnerer på Teknisk sett på iTunes, Spotify eller en annen app, kan du laste ned og lytte til nye episoder hver uke. Vi legger normalt ut nye episoder torsdag ettermiddag, slik at du for eksempel kan laste den ned og høre på vei til jobben på fredager.

Spill av ukens episode øverst i artikkelen, eller via instruksjonene over.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.