INDUSTRI

– Plattformen er på vei ut

UNDER VANN: I dette enorme testbassenget testes verdens største undervannskompressor. Den er på 12,5 MW. Fire slike skal på plass for å dekke behovet for gass fra undervannsanlegget og fram til prosessanlegget på Nyhamna.
UNDER VANN: I dette enorme testbassenget testes verdens største undervannskompressor. Den er på 12,5 MW. Fire slike skal på plass for å dekke behovet for gass fra undervannsanlegget og fram til prosessanlegget på Nyhamna. Bilde: Håkon Jacobsen
Anders J. Steensen
31. jan. 2012 - 14:57
Vis mer

– Strekkstagplattformen er i ferd med å miste tilhengere. Vi glir over mot undervannskompresjon, sier teknisk direktør og ansvarlig for Ormen Lange i Shell, Bernt Granås til tu.no.

I Plan for utbygging og drift (PUD) er en strekkstagplattform hovedvalget for gasskompresjon fra undervannsanlegget på Ormen Lange. Men etter at lisensen har investert rundt 3 milliarder kroner i landets hittil dyreste pilotanlegg, undervannskompressor med all elektrisk utstyr på havbunnen, ser det ut til at også Shell sentralt er i ferd med å endre holdninger til undervannskompresjon.

– Vi har ikke gjort et endelig valg. Det er det fortsatt en stund til, men for oss er undervannskompresjon mer og mer interessant, sier Granås.

Les også: Statoils valg: Undervanns gasskompresjon på Åsgard

Blir konkurranse

Etter hva tu.no erfarer, er Shell i samtaler med to leverandører av et eventuelt undervanns kompresjonsanlegg. Det er henholdsvis FMC Technologies og Kritisk teknologi snart i mål .

– Det som er sikkert er at det vi til slutt kommer til å velge ikke er identisk med det som i dag er i pilotinstallasjonen, sier Granås.

Dagens pilotinstallasjon som er laget av Aker Solutions, med utstyr fra GE, har enorme dimensjoner. Særlig er det høyspentdelen som krever plass, siden både hovedtavle og transformatorer og VSD-er (Variable Speed Drive) er plassert i store trykktanker slik at de opererer under atmosfærisk trykk. – dette må forbedres, sier Granås.

Les også: Tester verdens første undervannskompressor

ALTFOR STOR: Trykktanken som inneholder elektrisk høyspenningsustyr for Ormen Lange undervannskompresjon. Anders J. Steensen

Les også: Nytt teknologiskritt på Gullfaks

Kan skyves ut i tid

Årsaken til at Shell nå heller mer mot undervannskompresjon, er at beslutningen og investeringen av kompresjonsanlegget på Ormen Lange ser ut til å kunne skyves noe ut i tid.

Årsaken ligger i at allerede i år vil Statoil beslutte å Første spar på norsk sokkel , mens Shell vil Shell-kontrakt for FMC . Begge feltene blir koblet et rørsystem fram til Her flyttes grensene for oljeproduksjon .

Dette rørsystemet, som har fått navnet NSGI (Norwegian Sea Gas Infrastruktur), vil tilføre nye 84 millioner Sm 3 gass daglig. Dermed er det gass nok på Nyhamna til å opprettholde full produksjon og eksport til de britiske øyene via Langeled.

Les også: Her flyttes grensene for oljeproduksjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.