OLJE OG GASS

– Planlegger gassturbiner til gigantfunnet

Statoil og Lundin har funnet enorme mengder olje rett ut fra Stavanger. Zero krever at feltet tar i bruk strøm fra land.
Statoil og Lundin har funnet enorme mengder olje rett ut fra Stavanger. Zero krever at feltet tar i bruk strøm fra land. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Ole K. Helgesen
24. feb. 2012 - 14:44

Både Statoil og olje- og energiminister Ola Borten Moe har signalisert at det er sannsynlig at det nye gigantfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, og nærliggende felt på Utsirahøyden, skal få strøm fra land.

Men nå frykter Zero at Borten Moe skremmer Statoil til å ta med gassturbiner i utbyggingsplanene.

– Vi har informasjon som tilsier at gassturbiner nå blir utredet som kraftløsning i forbindelse med utredningen for elektrifisering av området. Dette tyder på at det er usikkerhet rundt kraftløsningen, og at det har vært for utydelige politiske signaler. Vi ber derfor statsråden fjerne all tvil om at feltene skal elektrifiseres, og sikre at utredningene skjer med utgangspunkt i at disse feltene skal ha kraft fra land fra dag én, sier rådgiver Kari Elisabeth Kaski i Zero.

Les også: Vil ikke pålegge elektrifisering

Frykter kraftmangel

Årsaken til at det skal være usikkerhet rundt elektrifiseringen, skal ifølge Zero være at Borten Moe snakker om at det muligens ikke er tilstrekkelig kraft i området.

Han har blant annet sagt at elektrifisering er uaktuelt dersom det går utover eventuelle utvidelser av Hydros aluminiumsanlegg på Karmøy.

– Planene fra Hydro er langt fra konkrete nok til å bli ansett som beslutningsgrunnlag i vurdering av elektrifisering av feltene. Det er heller ikke slik at forbrukere av kraft kan reservere en mengde kraft eller nett til sitt eventuelle behov i framtiden, sier Kaski.

Les også: Gigantfunn kan få Grane-kopi

Luno trenger strøm

I et brev til Borten Moe ber Zero ham om å fjerne all tvil om at de nye feltene på Utsirahøyden; Luno, Dagny, Draupne og Johan Sverdrup, skal bygges ut med kraft fra land.

I juni skal det legges frem en utredning for elektrifisering av hele området som kalles Utsirahøyden. Denne våren skal også Olje- og energidepartementet og Stortinget behandle utbygging av PL 338 Luno.

Les også: Utbyggingsplaner får klimakritikk

– Vi ber også om at PUD for Luno ikke blir ferdigbehandlet før utredningen om elektrifisering av området som helhet blir ferdigstilt.

– For å sikre at klimaeffekten blir størst og kostnadene lavest, må Luno bygges ut med kraft fra land fra dag én, og ikke med gassturbiner. PUD for Luno må ikke ferdigbehandles før utredningen for hele området er lagt fram og vurdert, mener Zero.

Les også:

– Olje og gass må finansiere klimafond

Vil gjøre Hild til B-kunde

Verdens lengste kabel mangler strøm

Utenlandskabler gir ikke elektrifisering

Nordsjøen kan elektrifiseres

Oljeindustrien styrer unna fornybarregning

Les mer om: