KRAFT

Vil gjøre Hild til B-kunde

KLAR I 2016: Slik vil det se ut når Hild-feltet settes i produksjon, etter planen i slutten av 2016.
KLAR I 2016: Slik vil det se ut når Hild-feltet settes i produksjon, etter planen i slutten av 2016. Bilde: Total
Øyvind LieØyvind Lie
23. feb. 2012 - 11:58
Vis mer

Kraftnettet i Bergensområdet har begrenset. I fjor bestemte derfor Olje- og energidepartementet at Troll A-plattformen i praksis skulle bli Troll A blir B-kunde , som betingelse for å få bygge kraftkabler ut fra Kollsnes.

Ved fare for driftsforstyrrelser i nettet blir Troll A den første strømkunden som kobles av nettet og den siste som kobles på igjen.

Les også: Total bestiller for 1,2 milliarder fra Kværner

Hild Total Nordsjøen
Kartet viser Hild-feltets plassering, 170 kilometer unna Kollsnes. FOTO: Total Total

– Minst like strengt

Nå kan Hild få samme lave prioritet.

“Total må forvente at Statnett vil anbefale myndighetene å stille minst like strenge vilkår for kraftforsyningen til Hild som for Troll A. Det betyr blant annet at Hild i perioden inntil nettforsterkningene er gjennomført, må forvente å være første kunde som mister kraftforsyningen dersom det oppstår feil i hovednettet i Bergensregionen”, skriver konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett i sin høringsuttalelse.

Dette skal gjelde fram til forbindelsen Kollsnes-Mongstad-Matre-Modalen er på plass. Da vil forsyningssituasjonen være så god at den tilfredsstiller det såkalte N-1 prinsippet, som betyr at en linje skal kunne falle ut uten at noen av kundene mister strømmen (se faktaboks).

BKK er i sin høringsuttalelse helt på linje med Statnett i sine krav til Total.

Hild-prosjektet vil bruke om lag 40 MW strøm, men Total ønsker 65 MW fordi 8 MW vil gå tapt i overføringen og fordi det kan bli bygget ut satelittfelt i tilknytning til Hild.

Les også: Verdens lengste kabel mangler strøm

Gunnar Løvås, Statnett
STRENGE VILKÅR: Total må forvente at Statnett vil anbefale myndighetene å stille minst like strenge vilkår for kraftforsyningen til Hild som for Troll A, varsler konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett. Øyvind Lie

Utfordrende lengde

Statnett påpeker også at det fra før ikke finnes noen vekselsstrømkabel som er like lang som den Total planlegger å bygge til Hild.

“En så lang kabel kan innebære utfordringer for driften av nettet som må avklares og håndteres før anlegget settes i drift”, skriver Statnett.

Total ønsker ikke å kommentere Statnett og BKKs ønske om B-kundestatus overfor Teknisk Ukeblad, og viser til at de vil svare på høringsuttalelsen senere.

Les også:

Vil ikke pålegge elektrifisering

Utenlandskabler gir ikke elektrifisering

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.