OLJE OG GASS

Planene om verdens mest miljøvennlige jernverk kan bli skrinlagt

Vil lage jern ved hjelp av naturgass på Tjeldbergodden.

NY AKTIVITET: De svenske industriselskapene Höganäs og LKAB står bak planene om et jernverk på Tjeldbergodden. Det statlige investeringsselskapet Siva arbeider med å få på plass en industriell partner i prosjektet, men sliter med å få det til.
NY AKTIVITET: De svenske industriselskapene Höganäs og LKAB står bak planene om et jernverk på Tjeldbergodden. Det statlige investeringsselskapet Siva arbeider med å få på plass en industriell partner i prosjektet, men sliter med å få det til. Bilde: Statoil
5. sep. 2013 - 08:51

Ironman

  • De svenske industriselskapene Höganäs og LKAB står bak planene om jernverket Ironman. SIVA arbeider med å få på plass en industriell partner i prosjektet.
  • Verket vil målt i årstonn være over fire ganger større enn aluminiumsfabrikken på Sunndalsøra, en fabrikk som i dag produserer 400.000 tonn aluminium.
  • Ironman er basert på jernmalm fra Kiruna, og vil bruke naturgass i produksjonen. Dette vil redusere CO2-utslippene med over 60 prosent sammenlignet med tradisjonell jernproduksjon i kullbaserte masovner.
  • En realisering av Ironman vil kunne bidra til 100-120 arbeidsplasser på Tjeldbergodden.
  • Den totale investeringen ligger mellom 5-6 milliarder kroner.

Kilde: Siva

«Ironman»-prosjektet går ut på å bygge verdens mest miljøvennlige jernverk på Tjeldbergodden. Det er svenskene i gruveselskapet LKAB og metallpulverprodusenten Höganäs som står bak satsingen.

Målet er å produsere direkteredusert jern ved hjelp av naturgass fra Heidrun-feltet på Haltenbanken i Norskehavet.

Les også: Gassen må komme til industrien

Miljøvennlig

Sammenlignet med dagens produksjonsmetode basert på kull, vil et jernverk basert på gass som råstoff redusere CO2-utslippene betydelig. Jernmalm, som benyttes til å høyne kvaliteten på stål og som erstatter skrapjern, vil også redusere utslippene fra stålfabrikkene.

Statoil var opprinnelig med på prosjektet, men har trukket seg ut. Svenskene mangler altså en tung industriell partner som kan dra prosjektet i gang. Får de det ikke til, kan verket havne i utlandet.

Les også: Norsk gass: De industrielle mulighetene forsømmes

Finner ikke partner

For å gjøre noe med dette har de to svenske selskapene hyret inn det statlige investeringsselskapet Siva for å finne en erstatter. Selskapet har vært inne i prosjektet i over ett år, men har fremdeles ikke lykkes med å finne en partner.

I løpet av de neste ukene settes sluttspurten inn når Siva lanserer selskapet Ironman Development. Målet er å få på plass rammebetingelser og få i gang forhandlinger med utenlandske investorer som kan bli med i prosjektet.

Les også: Nytt CO2-prosjekt på Snøhvit

Ser mot utlandet

 – Hittil har vi bare gått løypa med norskbasert industri. Nå skal vi ha et globalt syn på dette. Alle selskapene vi ser på er ute i verden, det er ingen norske på plass. Uten at jeg kan si navnet på spesifikke selskaper, kan jeg si at vi har laget en liste med aktuelle kandidater. Det er den vi går etter når vi har rammebetingelsene på plass, sier Sivas miljøteknologidirektør Tor Bjøru.

– Betyr dette at verket kan havne i utlandet?

– Jeg har stor tro på at vi får det på plass her i Norge. Det er interesse for dette, selv om vi har konkurranse fra andre markeder, sier han.

Bjøru sier de skal gi satsingen ett år for å finne en partner. Går ikke det, kan prosjektet bli skrinlagt.

Les også: Her tar de ut jernmalm gjennom kontrollerte ras

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.