HELSE

Pfizer og BioNTech: Koronavaksine er 90 prosent effektiv

En koronavaksine utviklet av amerikanske Pfizer og tyske BioNTech er 90 prosent effektiv i å hindre covid-19-infeksjoner, opplyser selskapene.

Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer sier at covid-19-vaksinen de utvikler sammen med tyske BioNTech er 90 prosent effektiv mot å hindre covid-19-infeksjoner i fase 3-tester. Her settes den første vaksinedosen på en deltaker i testingen.
Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer sier at covid-19-vaksinen de utvikler sammen med tyske BioNTech er 90 prosent effektiv mot å hindre covid-19-infeksjoner i fase 3-tester. Her settes den første vaksinedosen på en deltaker i testingen. Foto: University of Maryland School of Medicine via AP / NTB
9. nov. 2020 - 13:45

Pasientene var beskyttet mot sykdommen sju dager etter den andre av to doser ble gitt, og 28 dager etter den første, ifølge foreløpige resultater.

– De første resultatene fra våre fase 3-tester av covid-19-vaksinen gir tidlige indikasjoner på at vaksinen er i stand til å forhindre covid-19, heter det i en uttalelse fra Pfizer-sjef Albert Bourla.

– Vi er et stort steg nærmere å kunne gi mennesker verden rundt et sårt tiltrengt gjennombrudd for å få slutt på denne globale helsekrisen, heter det videre i uttalelsen.

Resultatene betyr imidlertid ikke at en vaksine er nært forestående. De foreløpige resultatene baserer seg kun på 94 infeksjoner som til nå er registrert blant 44.000 mennesker i USA og andre land.

Nyheten kommer mens koronasmitten er tiltakende i store deler av verden, med stadig flere innlagte i intensivavdelinger og økende antall døde som følge av pandemien.

Selskapet sier de forventer å kunne tilby rundt 50 millioner doser av vaksinen i 2020, og opptil 1,3 milliarder doser i 2021.

Vaksinen er blant ti kandidater som er i de siste fasene av testing.

Farmasøyt Ellen Bergh, avdelingsleder Samira Benaissa og leder for Sykhusapotekene Jalil Djahromi mottar den første leveransen til Norge med 9.750 doser av koronavaksinen, utviklet av Pfizer og Biontech
Les også

Her er de første koronavaksinene i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.