BYGG

På denne fabrikken bygger det norske selskapet 300 leiligheter i året

Modulbyggene deres blir stadig mer populære.

Direktør for Moelven Byggmodul Lars brede Aandstad står sammen med salgssjef 
Tormod Kvisler og inspiserer dagens modulbygging.
Direktør for Moelven Byggmodul Lars brede Aandstad står sammen med salgssjef Tormod Kvisler og inspiserer dagens modulbygging. Bilde: Mari Gisvold Garathun
27. apr. 2016 - 06:00

HJELLUM (tu.no): Akkurat som legoklosser stables de oppå hverandre en etter en. Store kraner plasserer 88 moduler på opp til 12 tonn sammen, og danner et leilighetsbygg med 52 leiligheter. 

I løpet av kort tid monteres fasadeelementer og tak. Vann, avløp og ventilasjon legges inn, og etter å ha brukt minimal tid på byggeplassen er leilighetene klare for innflytting. 

Total leveringstid for hele prosjektet er 10 måneder fra kontraktsinngåelse.

– Ved å ferdigstille modulene så godt det lar seg gjøre i fabrikken sparer vi mye tid på byggeplassen, sier direktør Lars Brede Aandstad i Moelven byggmodul. 

Samlebåndproduksjon 

På fabrikken på Hjellum står han på terrassen og titter utover den store produksjonshallen. 

Akkurat som på samlebånd produseres gulv, tak og vegger hver for seg.

Når elementene er klare settes de sammen til byggmoduler. Så begynner det innvendige arbeidet. Rørlegger kommer inn, flislegger, elektriker og VVS-ansvarlig. 

Jobben er den samme på hver eneste modul. Det er det som er hemmeligheten for å få ned byggekostnaden, i følge Aandstad. 

På fabrikken på Hjellum produseres det moduler til både leiligheter og brakker. <i>Foto: Mari Gisvold Garathun</i>
På fabrikken på Hjellum produseres det moduler til både leiligheter og brakker. Foto: Mari Gisvold Garathun

Økende interesse

Bruken av prefabrikerte moduler øker stadig i norsk byggenæring. Og selv om mange fremdeles er skeptiske til metoden, blir den ofte omtalt som både rask, rimelig og med høy kvalitet. 

– Vi ser at bruken av elementer er økende, og forventer at den vil fortsette å øke i tiden fremover, sier forskningssjef Jan Olav Hjermann ved Sintef Byggforsk.

Til tross for at mange fremdeles henter inn modulene fra utlandet, ser Hjermann at også etterspørselen i det norske markedet øker. 

– Vi har sterke aktører i Norge, og flere gode produsenter. De siste to årene har konkurranseevnen til norske kontra de som er basert på euro endret seg i norsk favør på grunn av kronekursen, noe som kan gi økt etterspørsel etter norskproduserte moduler. Bildet vi ser er at det det er plass til både norske og utenlandske aktører i modulmarkedet, sier han.

Kjøpte ny fabrikk

Aandstad deler samme oppfatning som Hjermann.

– Total bruk av moduler er økende og det er hard konkurranse mot norske og utenlandske modulprodusenter på mange produktområder. Innenfor leilighetsbygg selger vi derimot ikke moduler, vi selger totalentrepriser og leverer ferdige bygg på lik linje med andre leverandører av bygg. Innenfor det produktområdet er ikke nødvendigvis konkurranseflaten mot andre modulprodusenter men modulsystemet kontra andre byggesystemer. Modulsystemet har en veldig lav markedsandel innen permanente bygg, eksempelvis leiligheter, og vi ser det som kun positivt med økt bruk selv om noen velger å hente inn moduler til prosjektene sine fra utlandet, det er plass til både dem og oss her, sier han. 

Utlandet holdt faktisk på å bli løsningen også for Moelven da de bestemte seg for å kjøpe fabrikken Aandstad i dag leder.

– Da vi bestemte oss for å utvide og rendyrke modulproduksjonen vår, og så etter ny fabrikk, så vi blant annet i Baltikum. Men vi valgte til slutt å beholde produksjonen i Norge for å ha en nærhet i hele verdikjeden. Det ville vi mistet om vi flyttet produksjonen ut, sier han. 

På fabrikken produseres alt på samlebånd. Hver enkelt håndverker jobber dermed med den ene tingen han eller hun kan best. <i>Foto: Mari Gisvold Garathun</i>
På fabrikken produseres alt på samlebånd. Hver enkelt håndverker jobber dermed med den ene tingen han eller hun kan best. Foto: Mari Gisvold Garathun

Forutsigbare priser

I løpet av et år skal fabrikken produsere moduler nok til 300 leiligheter. De opererer med syv ulike størrelser, og tilbyr leiligheter fra 43 til 83 kvadratmeter. 

Aandstad forteller at de ved å spesialisere seg på disse modulene kan tilby leiligheter til en kvadratmeter pris som ligger vesentlig under konvensjonelle plassbygde leiligheter. 

– Siden vi får ned tiden på byggeplass betraktelig får vi også ned byggekostnaden. Tid på byggeplass koster alltid mer enn tid i fabrikk, sier han. 

Og legger til at modulbygging i tillegg gir mer forutsigbarhet enn andre byggemetoder. 

Tormod Kvisler, salgssjef i Moelven byggmodul forteller at det gjelder både forutsigbarhet på kvalitet og kostnader.

– Mange byggemetoder kan jo ha god kvalitet, men når alt er bygget under tak i jevn temperatur er det klart at kvaliteten blir mer forutsigbar den og. Siden vi i tillegg har spesialisert oss på et fåtall produkter kan vi si på krona hvor mye et prosjekt vil koste når utbyggere kommer til oss med forespørsler, sier han. 

Vil være best

Konseptet Moelven leverer består av modulbaserte leilighetsbygg på mellom tre og fire etasjer med svalgang. 

– Det er flere momenter som i sum er bakgrunn for det produktvalget på leilighetsbygg, blant annet det industrielle og ferdigstillelsesgrad opp mot byggetid, forklarer Aandstad.

Han legger til at det fint hadde vært mulig å bygge høyere bygg enn tre til fire etasjer, men at selskapet har troa på at det lønner seg å spesialisere seg på et enkelt produkt og utvikle det, fremfor å tilby flere alternativer. 

– Akkurat som at ingen spiller på landslaget i både fotball og håndball, leverer ikke vi helt ulike leilighetsbygg. Du blir jo aldri best i alt, men du kan bli best i noe, og siden vi vil levere et best mulig produkt – også kostnadsmessig, må vi fokusere på det produktet, ikke på mange andre, sier han. 

På venstre side av fabrikken produseres gulv, tak og vegger, på midten settes modulene sammen og til høyre ferdigstilles de. <i>Foto: Mari Gisvold Garathu</i>
På venstre side av fabrikken produseres gulv, tak og vegger, på midten settes modulene sammen og til høyre ferdigstilles de. Foto: Mari Gisvold Garathu

Ledig kapasitet

De første modulleilighetene fra den nye fabrikken nærmer seg ferdig, ett år etter lanseringen av konseptet. 

Det jobbes nå med planer om tilsvarende bygg i blant annet Brumunddal, Moelv, Jessheim, Lunner og i Nittedal. 

Dersom etterspørselen skulle øke ytterligere, er det ikke noe problem å øke produksjonen, i følge Aandstad. 

– Vi har både stor tomt og muligheten til å utvide i volum, og muligheten til å legge inn flere skift på fabrikken slik den er i dag. Kapasiteten vil vi tilpasse etter etterspørselen, sier han. 

Og selv om selskapet per i dag kun leverer tre til fireetasjes bygg, ser han ikke bort fra at sortimentet kan utvides noe på sikt. 

– Vi kommer aldri til å tilby et arsenal av produkter innenfor leilighetsbygg, men på sikt kan det nok hende vi tilbyr en eller to parallellkonsepter, mulig et som er noe høyere enn det vi har i dag, sier han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.