BYGG

Rapport viser store gevinster ved bruk av prefabrikerte moduler

Nye Kirkenes sykehus vil bestå av 240 prefabrikerte moduler fra Tyskland.
Nye Kirkenes sykehus vil bestå av 240 prefabrikerte moduler fra Tyskland. Bilde: Momentum Arkitekter AS
19. apr. 2016 - 06:00

Det brukes stadig flere prefabrikkerte moduler i byggebransjen. Og selv om Norge ligger et godt stykke bak både England og de andre europeiske landene, er bruken økende også her. 

En av byggherrene som er spesielt interessert i byggemetoden er Sykehusbygg, som i forbindelse med utbyggingen av sykehuset i Tønsberg har sett på muligheten for å benytte seg av byggemetoden.

En undersøkelse gjennomført av Metier viser til en rekke gevinster ved valg av prefabrikasjon til denne type bygg, kontra plassbygging. 

Utfordret bransjen

– Prefabrikkering er et spennende tema. Stadig flere komponenter og elementer kan produseres industrielt og monteres i bygget. Jeg tror markedet vil øke de kommende årene, sier Ann Elisabeth Wedø, administrerende direktør i Sykehusbygg.

Under Byggedagene 2016 utfordret hun derfor norsk byggebransje til å tenke mer modulbygging.

Men hun erkjenner i ettertid at bransjen er på vei, og allerede begynner å åpne opp for bruken av prefabrikerte moduler. 

– En markedsundersøkelse gjort for Sykehuset i Vestfold – Tønsbergprosjektet, viste faktisk at norske produsenter gjerne ville styrke den norske modul- og elementbransjen og bli større aktører i dette bildet. Det er viktige signaler for oss, sier hun. 

Flere gevinster

Markedsundersøkelsen tok for seg Victor Dupouy Hospital/Centre Hospitalier d’Argenteuil i Frankrike, New Denver Hospital i USA, Birmingham Hospital i England, Nya Karolinska Solna i Sverige og det nye Kirkenes sykehus.

– Undersøkelsen viste videre at prosjekter som bruker moduler i større utstrekning enn det som er vanlig, rapporterte om flere gjennomgående gevinster, forteller Wedø. 

Gevinstene var i all hovedsak tidsbesparelse som følge av parallelle prosesser og økt produktivitet, bedre arbeidsmiljø og sikkerhet på arbeidsplassen og økt kvalitet på sluttproduktet. 

Wedø forteller at tidsbesparelsen i all hovedsak skyldes at produksjon i fabrikk utføres som repetitive operasjoner i kontrollerte omgivelser samtidig som arbeider utføres på byggeplass.

– Spart byggetid bør også kunne bety sparte byggekostnader, sier hun. 

Krever tilrettelegging

Gevinsten i form av bedre sikkerhet på byggeplassen skyldes i all hovedsak færre arbeidstimer nedlagt på byggeplass, i et mer oversiktlig miljø med mindre «varme» arbeider, mindre støvende arbeider og mindre arbeid i høyden gir en sikrere byggeplass og bedre arbeidsmiljø.

Mens den økte kvaliteten skyldes at flere komponenter blir fabrikkert i produksjonsomgivelser der arbeidet ikke er utsatt for utendørs klima, og som er tilrettelagt for god logistikk og kvalitetskontroll.

Wedø understreker likevel at gevinstene ikke kommer av seg selv. 

– For å oppnå gevinstene er det essensielt at alle aktører involveres i prosjektet på et tidlig stadium. Man må i tillegg låse designet tidlig i prosessen, velge arkitekt og rådgiver som har et bevisst forhold til hvilken metode som er hensiktsmessig når prosjektet bygges på denne måten og prosjektere i BIM, sier hun. 

Maks fem etasjer 

Sykehusbygg er ikke den eneste norske byggherren som interesserer seg for prefabrikerte moduler. 

Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag bolig, forteller at rundt 40 prosent av selskapets bygg nå består av prefabrikasjon. 

– Vi har produsert mye med moduler de siste årene, men ser at volumet er i ferd med å gå noe ned, sier han. 

Schumann forklarer dette med trenden om å bygge i høyden. 

– Vi kommer fremdeles til å benytte oss av mye moduler. Men vi ser at trenden går i retning av høyere bygg i byene, og når man bygger høyere enn fem etasjer benytter vi oss i liten grad av moduler, sier han. 

Hentes fra utlandet

Schumann sier selskapet har opplevd store tidsbesparelser ved å benytte seg av moduler. Også han viser til bedre arbeidsforhold når man flytter mye av arbeidet fra byggeplass til fabrikk. 

Byggemodulene Selvaag benytter seg av hentes inn fra Polen og Baltikum. 

– Det finnes flere produsenter i Norge, men de har vært dyrere enn det vi klarer å produsere i utlandet. Så så lenge kvaliteten er jevngod ser vi ingen grunn til å kjøpe dyrere moduler her hjemme, sier han. 

Også modulene til sykehuset i Kirkenes er produsert i utlandet. 

Mangler tilbud i Norge

At modulene hentes fra Tyskland, skyldes ifølge prosjektleder for utbyggingen av Kirkenes sykehus, Gunnar Sturmo, manglende kompetanse på området i Norge.

– Det er ikke om å gjøre å hente seksjonene i utlandet for vår del, men siden ingen tilbyr de samme løsningene her i Norge falt valget på Tyskland, sier han.

Det er tyske Cadolto Fertiggebäude GmbH som leverer løsningen. Sturmo forteller at selskapet har spesialisert seg på prefabrikasjon til nettopp denne type bygg.

– Fabrikken produserer seksjoner til sykehus og liknende bygg over hele Europa. De har lang erfaring, og gode skussmål, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.