OLJE OG GASS

Oljeteknologi-gründer saksøkt av selskapet han stiftet

Full patentstrid.

Petromarker leverer et supplement til seismiske undersøkelser, som på bildet. Skipet på bildet har ingenting med den aktuelle saken å gjøre.
Petromarker leverer et supplement til seismiske undersøkelser, som på bildet. Skipet på bildet har ingenting med den aktuelle saken å gjøre. Bilde: PGS
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
28. nov. 2014 - 15:28
Vis mer

I 2005 var oljegründer Jostein Kåre Kjerstad med på å starte leteteknologi-selskapet Petromarker. I 2011 sluttet han i selskapet der han i flere år var daglig leder og styreleder.

Nå er Kjerstad og leteteknologi-selskapet ORG Geophysical saksøkt av Petromarker for å drive angivelig rettsstridig virksomhet.

Kjerstad og de to leteteknologi-selskapene møtes i Stavanger tingrett på nyåret. Oljegründeren var selv med på å stifte ORG Geophysical i 2001 og eier halvparten av selskapet.

Kjerstad har også gått til motsøksmål mot Petromarker og skal i retten kjempe for rettighetene til flere patenter for elektromagnetiske oljeleting som han hevder han har eierrettigheter til.

Les også: Noreco var et fremadstormende norsk oljeselskap. Så gikk alt galt

– Uforstående

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer påstår Petromarker at ORG Geophysical bruker teknologi førstnevnte har rettighetene til.

– ORG Geophysical stiller seg uforstående til søksmålet, skriver Geir Reidar Drivenes, daglig leder i ORG Geophysical i en epost til Teknisk Ukeblad.

Han forteller videre at de bruker helt annen teknologi enn den Petromarker har rettigheter til.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi bruker ingen teknologi som Petromarker har rettigheter til, men en metode (DNME) for innsamling av indusert polarisasjons-data (IP). Denne metoden ble patentert av vårt russiske partnerselskap før Petromarker var stiftet, fortsetter han.

Les også: Den russiske ståløya i Arktis har så langt produsert 1,5 millioner fat olje

Åtte patenter

Jostein Kåre Kjerstad er oppført som oppfinner av til sammen åtte norskregistrerte patenter for elektromagnetisk oljeleting. Et selskap i Petromarker-systemet er oppført som innehaver av patentene. Etter det Teknisk Ukeblad erfarer handler motsøksmålet om rettighetene til alle de åtte patentene.

– Saken gjelder krav om tilbakeføring av teknologi og patenter på grunn av misligholdt oppgjør for teknologiene og patentene fra Petromarker sin side. Teknologiene og patentene er i dag kun benyttet av Petromarker og har derfor ingen betydning for ORG sin virksomhet, skriver Kjerstad i et svar til Teknisk Ukeblad.

Petromarkers advokat Magnus Hellesylt ønsker ikke å kommentere påstandene om misligholdt oppgjør eller andre sider ved saken.

Les også: Startet opp for ti år siden - nå kommer oljegigantene med penger

– Selskapet står sterkt

Petromarkers daglige leder Bernard Gloux, er også ordknapp om saken.

– Jeg har ingen kommentarer nå, sier Bernard Gloux til Teknisk Ukeblad.

Men i selskapets årsberetningen for fjoråret kommer det frem flere detaljer om saken. Her heter det at de stevnet en tidligere daglig leder for en rekke forhold i mai 2014. Her heter det også at de omtvistede patentene ikke er blant selskapets kjernepatenter.

«Styret og selskapets advokater, Advokatfirmaet Wiersholm, vurdering er at selskapet står sterkt i begge søksmålene», heter det videre i årsberetningen fra Petromarker Holding.

Les også: Derfor vil de lage «garasjer» på havbunnen

– Nisjeprodukt

Teknisk Ukeblad omtalte i 2008 teknologien til Petromarker. Selskapet har utviklet en elektromagnetisk metode som øker sannsynligheten for funn ved leteboring. Verktøyet er et supplement til seismikk, og kan blant annet fastslå om det er olje eller vann i reservoarene.

I 2012 hadde selskapet syv oppdrag på norsk sokkel.

Selskapet har imidlertid slitt med å få aksept blant de største oljeselskapene som bruker elektromagnetiske bølger (CSEM) til leting. Årsaken er at mottakerne som må plasseres på havbunnen er «både dyre og ineffektive i bruk», ifølge selskapets årsberetning for 2013.

Våren 2012 ble det derfor hentet inn en ny teknisk sjef i selskapet, for å utvikle en ny generasjon av teknologien med nye mottakere. Selskapet har blant annet fått støtte fra Forskningsrådets Demo 2000-program til dette arbeidet.

Les også: Australsk øy kan avgjøre fordelingen av Sverdrup-milliardene

Tunge investeringer

Petromarker Holding hadde i 2013 et negativt årsresultat på 67,2 millioner før skatt. Det kan i stor grad forklares med at selskapet har vært lite operativt på grunn av tunge teknologiinvesteringer.

Største eier er The Special Situations Equity Fund som har 41 prosent av aksjene i selskapet. Oljeservicegiganten Schlumberger sitter også med en liten eierandel i selskapet.

Saken starter i Stavanger Tingrett 12. januar. Det er satt av ti dager til saken.

Les også:

Se video av monsterskipet som er på vei mot Norge

Norge har en lang historie under vann. Nå skal den dokumenteres i detalj

Yme-eieren bak et av tidenes forsikringskrav: – Vi har en god sak  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.