ENERGI

Nysnø og verdens største havvind-selskap kjøper seg opp i norske Spoor

Statens investeringsselskap Nysnø og Danske Ørsted kjøper seg inn i Spoor. Vil redusere konflikt mellom vindkraft og fugl.

Statens investeringselskap Nysnø går sammen med danske Ørsted og investerer i norske Spoor.
Statens investeringselskap Nysnø går sammen med danske Ørsted og investerer i norske Spoor. Foto: Spoor
8. juni 2022 - 10:48

Norske Nysnø investerer sammen med danske Ørsted og Wiski Capital 25 millioner kroner i norske Spoor.

Spoor har utviklet en egen programvare, og bruker kunstig intelligens, for å redusere konflikt mellom vindkraftverk og fugler.

Gjennom partnerskap med Ørsted får Spoor tilgang til noen av verdens største havvindparker, bekrefter Ørsted.

– Dette er et viktig partnerskap både for oss og for Spoor. Vi vil bidra til å kommersialisere teknologien, sier en talsperson for Ørsted, til Teknisk Ukeblad (TU).

Bruker kunstig intelligens

I første omgang vil Ørsted ta i bruk teknologien på to til tre havvindparker, som del av et utviklingsprogram. Siden kan det bli aktuelt å bruke den på alle selskapets parker rundt om i verden.

Vis mer

– Vi er veldig glad for denne direkte investeringen fra Ørsted, sier administrerende direktør Ask Helseth, i Spoor til TU.

– Dette er en klar tillittserklæring til Spoor og potensialet i vår teknologi, sier han.

– Over hele verden øker land ambisjonene for offshore vindkraft, for å stanse klimaendringene. Da er det helt avgjørende at vi kontinuerlig forbedrer vår forståelse av fuglenes atferd, slik at vi kan designe og bygge havvindparker som samlet sett har en positiv effekt på biodiversiteten, sier Benjamin Sykes, som er direktør for Ørsteds globale miljøsatsing, i en pressemelding.

TU omtalte i helgen det norske selskapet som vil redusere konflikten mellom fugl og vindkraft.

– Vi bruker kunstig intelligens for å samle inn fugle-data over veldig lange perioder, slik at man kan ta bedre beslutninger om hvor og hvordan man kan bygge, uttalte Ask Helseth, som er grunnlegger og administrerende direktør i Spoor til TU.

Får tilgang til verdens største havvindparker

Ørsted opplyser at investeringen i Spoor markerer starten på et viktig partnerskap.

Ørsted drifter noen av verdens største havvindparker her fra Borssele vindpark i Nederland. <i>Foto:  Ørsted/Sky Pictures</i>
Ørsted drifter noen av verdens største havvindparker her fra Borssele vindpark i Nederland. Foto:  Ørsted/Sky Pictures

– Det viktige er at vi nå får mulighet til å kommersialisere teknologien. Det vil være viktig for Spoor for de får tilgang itl noen av verdens største offshore vindparker, der de kan teste ut sin teknologi. Når teknologien er ferdig utviklet, vil alle i markedet kunne utnytte den. Men Ørsted vil få et fortrinn ved at vi er først ute. Det er bra for Spoor og det er bra for oss, sier pressetalsperson Boris Ajeganov til TU.

Ørsted eier og drifter blant annet verdens største offshore vindkraftverk, Hornsea 1, utenfor kysten av Yorkshire, i England, og er verdensledende på offshre vind. Selskapet eier havvindparker over hele verden.

Guro Skjæveland, i Nysnø klimainvesteringer mener Spoor er bra posisjonert til å utnytte et voksende vindenergimarked.

– Spoor er et attraktivt selskap som har vist en rask og imponerende teknologiutvikling samtidig som de har skaffet seg tilgang til viktige aktører i vindbransjen. Fremover forventer vi å se vekst i vindenergi globalt, noe som vil kreve inngående kunnskap om miljøpåvirkningene, inkludert fuglelivet. Spoor kan være en avgjørende aktør for å sikre at nødvendige tiltak settes i gang, sier hun i en pressemelding.

Jon Herman Ulvensøen (t.v), Per Haavardtun, Karl Thomas Hjelmervik og Fabio Augusto de Alcantara Andrade med en av USNs selvkjørende droner.
Les også

Demmer opp for undervannskriminalitet med ny teknologi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.