IT

Nye iPhone kan gi megamarked for norske Idex

Vil levere fingeravtrykkssensorer til "alle andre" enn Apple.

Kommer fra Swype: Idex har utviklet teknologi for såkalt swypegjenkjenning av fingeravtrykk, hvor fingeren trekkes over sensoren. Nå er de snart klar med en berøringssensor som skal konkurrere med Apples nye variant. Kundene er alle andre enn Apple.
Kommer fra Swype: Idex har utviklet teknologi for såkalt swypegjenkjenning av fingeravtrykk, hvor fingeren trekkes over sensoren. Nå er de snart klar med en berøringssensor som skal konkurrere med Apples nye variant. Kundene er alle andre enn Apple. Bilde: Idex
24. sep. 2013 - 10:02

Apples lansering av nye iPhone 5S med innebygget fingeravtrykksleser har åpnet opp et marked for alle andre som driver med slikt.

Og det er ikke mange, men norske Idex er en av dem. De opplever naturlig nok svært økende interesse fra de andre mobilprodusentene som trenger å svare på Apples utfordring.

Oppkjøp

Mandag kom nyheten om at Idex har kjøpt biometrisk teknologi fra det amerikanske selskapet PicoField Technologies.

Som en del av avtalen vil gründerne i PicoField bli ansatt i Idex amerikanske datterselskap.

Mens Idex har utviklet teknologi for såkalt Swype, det vil si at man trekker fingeren over en liten linje, har PicoField utviklet teknologi som ligner på den Apple har lansert, en såkalt berøringssensor.

Kapasitiv

Begge de to teknologiene baseres på en kapasitiv måling av fingeravtrykket. Idex bruker 136 målepunkter for å lese av kapasitansen, hver med en oppløsning på 256 nivåer.

I en berøringssensor som den Apple bruker er det i stedet rundt 20 000 målepunkter. Den gjør det samme, men uten at man trenger å bevege fingeren. Den Idex utvikler vil ha et sted mellom 20 og 30 000 målepunkter.

– Vi tror vi har et bedre og billigere konsept til en berøringssensor enn den Apple bruker. Den løsningen vi vil benytte, og som er basert på et anselig antall patenter, vil gjøre at vi kan lage noe som er unikt i dette markedet. Ikke minst noe som er billigere. Skal dette ta av må prisen være lav, sier teknisk direktør i Idex, Ralph Bernstein.

Les også: Apple kan få fart på norsk sensorteknologi

Massemarked

– Vi regner med å være klar med teknologien mot slutten av året og da vil vi sende ut prototyper til en rekke mobiltelefonprodusenter. De første modellene med vår teknologi kommer trolig på markedet i andre kvartal neste år. Mobiltelefoniautentisering alene kommer til å bli et milliardmarked, men det er mange andre markedet utenom dette som trenger slik teknologi, sier sjefen for Idex, Hemant Mardia.

– Det enorme mobilmarkedet vil drive prisene nedover. Men smartkort, PC-er og alt som inngår i internet of things, og som trenger sikkerhet, er også gigantiske nye markeder. Noen trenger berøring, andre trenger swype, som er vesentlig billigere. Etter det vi har skjønt er Apples teknologi mellom seks og åtte ganger dyrere enn swype, sier Mardia.

Unik teknologi

Han mener Idex sitter med svært gode kort på hånden. Løsningen er basert på en liten CMOS-brikke i silisium og en billig sensorbrikke som er trykket på et polymersubstrat.

– Sammen med teknologien, patentene og kunnskapen vi har fått fra PicoField er det neppe noen som slår oss nå, sier Mardia.

Han peker på at Samsung har som mål å kunne kjøpe en swype-sensor til mindre enn en dollar, mens Microsoft ser for seg en berøringssensor på rundt fire dollar.

Har tror Idex det som skal til for å tilfredsstille de to gigantene.

– Vi har bestemt oss for å bli en av de sentrale globale aktørene i dette markedet. Og vi har nok midler til å ekspandere både her i Norge og i USA, sier han.

Les også:

Utvikler verktøy med supersyn

Slik skal sensorene fornye bilen

Se hvordan bilen hopper unna fotgjengeren  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.