OLJE OG GASS

Ny ordning med verneombud på Gullfaks

En ny verneombud-ordning skal på plass på Gullfaks.
En ny verneombud-ordning skal på plass på Gullfaks. Bilde: Statoil
14. feb. 2011 - 07:28

Før helgen gikk avtroppende hovedverneombud, Owe Ingemann Waltherzøe, til frontalangrep på Statoils ledelse gjennom Aftenposten.

Han beskyldte konsernsjef Helge Lund for å dekke over alvorlige hendelser på plattformene og ignorere kritikk.

Stamnes sier verneombudene på Gullfaks skriftlig har gitt uttrykk for at det er trygt å arbeide der.

Overdrevet

– Hvis forholdene hadde vært slikt de fremstilles i artikkelen, ville Petroleumstilsynet ha stengt hele feltet, sier Stamnes.

Han håper nyordningen med tre hovedverneombud på hver plattform vil fungere bedre, men han har liten tro på det.

Stamnes mener også den nye ordningen vil bli brukt til fagforeningspolitiske formål av sammenslutningene SAFE og Lederne. Selv er Stamnes hovedtillitsvalgt for den største foreningen på sokkelen, men i praksis uten innflytelse på vernearbeidet.

– Den nye ordningen som skal gjennomføres fra 1. mars, innebærer at dagens fire hovedverneombud i full stilling erstattes av ni ombud, tre på hver plattform. På hver plattform skal ett ombud være i full stilling mens de to andre har jobben på deltid.

Utnytter systemet

– I Industri Energi mener vi verneombudets arbeid skal omfatte alle ansatte, uavhengig av hvilken fagforening de tilhører. På Gullfaks har det vært slik at vi som er størst, ikke blir representert fordi de to andre foreningene går sammen om å peke ut sine folk. Det har de sagt at de fortsatt vil gjøre, sier Stamnes.

Han mener begrunnelsen for det er at man bruker verneombudsordningen til fagforeningspolitiske formål.

Stamnes vil ikke gå god for de mange anklagene som blir fremsatt mot Statoils ledelse i artikkelen i Aftenposten. Han sier han oppfatter artikkelen mer som et personlig synspunkt fra han som nå har trukket seg fra sin jobb som hovedverneombud på full tid.

Ikke bensin på bålet

Leder for forbundet Industri Energi, Leif Sande, sier til NTB at han helst vil slippe å kommentere anklagene mot Statoil-ledelsen.

– Jeg håper de som har denne konflikten gående, snart kan sette seg ned og bli enige. Våre folk i tillitsmannsapparatet føler at de har den nødvendige innflytelse på selskapets virksomhet, men det er synd at to foreninger slår seg sammen for å holde den største foreningen i Statoil og den største på hele norsk sokkel utenfor vernearbeidet på Gullfaks, sier Sande.

På direkte spørsmål sier han at han ikke deler synspunktene til det avtroppende verneombudet. Han mener de heller ikke er representative, men mer en personlig ytring.

Les mer om Gullfaks-problemene: Avhopper med krass kritikk av Statoil-ledelsen

SAFE kaller Statoils HMS-tall for «visvas»

– Sikkerheten tilhører festtalene i Statoil

Hovedverneombud trekker seg

Gullfaks-arbeidere frykter for livet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.