KRAFT

– Norske Skog må slippe elsertifikatene

VIL SKJERME INDUSTRIEN: Den kraftkrevende industrien i Norge må få samme unntaksregler for de grønne sertifikatene som industrien i Sverige, mener LO-leder Roar Flåthen.
VIL SKJERME INDUSTRIEN: Den kraftkrevende industrien i Norge må få samme unntaksregler for de grønne sertifikatene som industrien i Sverige, mener LO-leder Roar Flåthen. Bilde: Maiken Ree
Øyvind LieØyvind Lie
11. apr. 2011 - 07:51

– Det er ikke akseptabelt at norsk industri ikke skal ha de samme rammevilkår knyttet opp mot det felles sertifikatsystemet som den svenske industrien, sier LO-leder Roar Flåthen til Teknisk Ukeblad.

– Når store konsern varsler nedleggelse av norske arbeidsplasser som følge av innføring av et støtteregime for fornybar energi, må regjeringen ta dette alvorlig, sier han videre.

Milliardregning

Norske Skog har varslet at de vil få en ekstrakostnad på opptil 3 milliarder kroner som følge av de grønne sertifikatene i årene fram til 2035 hvis regjeringen ikke snur og innfører samme unntaksregler for den kraftkrevende industrien som i Sverige. Milliardregningen vil ifølge Norske Skog føre til at alle fabrikkene i Norge legges ned.

Også Yara varsler at de kan få en ekstraregning på 650 millioner kroner i det samme tidsrommet, noe som vil gjøre det mer lønnsomt for selskapet å satse i Sverige enn i Norge.

Les også: Elsertifikatene kan knekke Norske Skog

Tidligere har LO-forbundet Industri Energi krevd at regjeringen snur.

Les også: Krever sertifikat-unntak

Følger opp med regjeringen

Nå har også LO sentralt gått inn i debatten. Flåthen viser til LOs høringssvar til lovutkastet, der det påpekes at det er avgjørende at den kraftkrevende industrien skjermes for elsertifikatplikten, og får de samme unntaksreglene som i Sverige for å hindre konkurranseulemper.

– LO følger opp sitt syn også i denne saken overfor regjeringen, sier Flåthen.

Det er ventet at et forslag til lov om elsertifikater legges fram for Stortinget ved påsketider, for at Stortinget kan vedta loven før sommerferien. Markedet for grønne sertifikater skal etter planen tre i kraft 1. januar 2012.

Les også: Krever svar om elsertifikater

Les også: Vil ikke presse ut industrien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.