BYGG

Norsk selskap har fått verdenspatent på ny type frostsikring av rør

Prototype: Opplandske Rørsystemer har levert en prototype av anlegget hos Høgevarde AS i Flå kommune. ⇥Foto: Frostsikringspatent
Prototype: Opplandske Rørsystemer har levert en prototype av anlegget hos Høgevarde AS i Flå kommune. ⇥Foto: Frostsikringspatent Bilde: Opplandske rårsystemer AS
24. juli 2014 - 07:00

I et forsøk på å redusere naturinngrepet når nye vann- og avløpsrør skal legges, og samtidig redusere kostnadene ved å holde rørene frostfrie, har Opplandske Rørsystemer AS utviklet en ny frostsikring av rør.

I motsetning til den normale metoden som går ut på enten å grave rørene helt ned på frostfri grunn, eller å legge varmekabler langs rørene, krever den nye metoden minimalt med både graving og strøm.

Les også: – Norske ingeniører kan for lite om varmepumper

En grønnere løsning

Det nye systemet er utviklet i samarbeid med Innovasjon Norge og testet ut av Sintef. Det går ut på at det legges et rør like under vann- og avløpsrørene hvor det sirkulerer glykol som varmes opp av en varmepumpe.

– Vi ønsket å finne en grønnere løsning. Tradisjonell frostsikring går ut på at man legger varmekabler langs rørene. Ved å benytte seg av varmepumpe til oppvarming i stedet for varmekabler spares strøm, og dermed penger for kundene, sier daglig leder for Opplandske Rørsystemer AS, Morten Gudbrandsen.

Varmepumpen henter energi i et cirka 200 meter dypt borehull, og varmer opp glykolen så den blir helt opp til 30 grader varm. Væsken pumpes ut langs avløpsrøret og i retur langs vannrøret.

Sirkulasjonshastigheten reguleres ut ifra returtemperaturen, slik at væsken alltid holder minst fem grader i returen inn på varmepumpen.

Les også: Grunnen i Bjørvika synker. Men kommunen har kvittet seg med egne geoteknikere

Sparer på sikt

Løsningen er nå testet i et hyttefelt i Flå kommune. Testkabelen er tre kilometer lang og holder en temperatur på 18 grader.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Det har fungert strålende, sier Gudbrandsen.

Installasjonen av kabel og varmepumpe har kostet rundt 150.000 kroner. Resultater fra testingen i Flå viser at varmepumpeløsningen gir en energibesparelse på 80 prosent sammenlignet med frostsikring med varmekabler.

– Det gir en litt større engangsinvestering i starten, i og med at man må bore energibrønnene og investere i varmepumpe og teknisk hus over varmepumpa. Men når en sparer så mye som 80 prosent i driftsutgifter, vil engangsinvesteringen kaste av seg ganske raskt, forklarer han.

Les også: Isolerer hus med sopp

Tror på systemet

Lars Børde i Innovasjon Norge har jobbet tett med forprosjektet til Opplandske Rørsystemers nye frostsikring og er svært positiv til systemet.

– Det er et veldig godt prosjekt. Ved å bytte ut konvensjonell frostsikring med bruk av varmepumpe kan man bruke langt mindre energi på å drifte rørsystemet, sier han.

Akkurat hvor mye penger Innovasjon Norge har lagt inn i prosjektet vil ikke Børde uttale seg om.

– Men det er snakk om et par hundre tusen, sier han.

Og legger til at han har stor tro på systemet fremover.

– Det ser ut til å være et veldig godt alternativ til tradisjonell frostsikring.

Les også:

Gulvet klikkes allerede på plass. Nå kommer «klikkveggen»

– Profesjonelle kunder bestiller produkter som var vanlige rundt første verdenskrig

Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.