BYGG

Norsk selskap har fått verdenspatent på ny type frostsikring av rør

Prototype: Opplandske Rørsystemer har levert en prototype av anlegget hos Høgevarde AS i Flå kommune. ⇥Foto: Frostsikringspatent
Prototype: Opplandske Rørsystemer har levert en prototype av anlegget hos Høgevarde AS i Flå kommune. ⇥Foto: Frostsikringspatent Bilde: Opplandske rårsystemer AS
24. juli 2014 - 07:00

I et forsøk på å redusere naturinngrepet når nye vann- og avløpsrør skal legges, og samtidig redusere kostnadene ved å holde rørene frostfrie, har Opplandske Rørsystemer AS utviklet en ny frostsikring av rør.

I motsetning til den normale metoden som går ut på enten å grave rørene helt ned på frostfri grunn, eller å legge varmekabler langs rørene, krever den nye metoden minimalt med både graving og strøm.

Les også: – Norske ingeniører kan for lite om varmepumper

En grønnere løsning

Det nye systemet er utviklet i samarbeid med Innovasjon Norge og testet ut av Sintef. Det går ut på at det legges et rør like under vann- og avløpsrørene hvor det sirkulerer glykol som varmes opp av en varmepumpe.

– Vi ønsket å finne en grønnere løsning. Tradisjonell frostsikring går ut på at man legger varmekabler langs rørene. Ved å benytte seg av varmepumpe til oppvarming i stedet for varmekabler spares strøm, og dermed penger for kundene, sier daglig leder for Opplandske Rørsystemer AS, Morten Gudbrandsen.

Varmepumpen henter energi i et cirka 200 meter dypt borehull, og varmer opp glykolen så den blir helt opp til 30 grader varm. Væsken pumpes ut langs avløpsrøret og i retur langs vannrøret.

Sirkulasjonshastigheten reguleres ut ifra returtemperaturen, slik at væsken alltid holder minst fem grader i returen inn på varmepumpen.

Les også: Grunnen i Bjørvika synker. Men kommunen har kvittet seg med egne geoteknikere

Sparer på sikt

Løsningen er nå testet i et hyttefelt i Flå kommune. Testkabelen er tre kilometer lang og holder en temperatur på 18 grader.

– Det har fungert strålende, sier Gudbrandsen.

Installasjonen av kabel og varmepumpe har kostet rundt 150.000 kroner. Resultater fra testingen i Flå viser at varmepumpeløsningen gir en energibesparelse på 80 prosent sammenlignet med frostsikring med varmekabler.

– Det gir en litt større engangsinvestering i starten, i og med at man må bore energibrønnene og investere i varmepumpe og teknisk hus over varmepumpa. Men når en sparer så mye som 80 prosent i driftsutgifter, vil engangsinvesteringen kaste av seg ganske raskt, forklarer han.

Les også: Isolerer hus med sopp

Tror på systemet

Lars Børde i Innovasjon Norge har jobbet tett med forprosjektet til Opplandske Rørsystemers nye frostsikring og er svært positiv til systemet.

– Det er et veldig godt prosjekt. Ved å bytte ut konvensjonell frostsikring med bruk av varmepumpe kan man bruke langt mindre energi på å drifte rørsystemet, sier han.

Akkurat hvor mye penger Innovasjon Norge har lagt inn i prosjektet vil ikke Børde uttale seg om.

– Men det er snakk om et par hundre tusen, sier han.

Og legger til at han har stor tro på systemet fremover.

– Det ser ut til å være et veldig godt alternativ til tradisjonell frostsikring.

Les også:

Gulvet klikkes allerede på plass. Nå kommer «klikkveggen»

– Profesjonelle kunder bestiller produkter som var vanlige rundt første verdenskrig

Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.