OLJE OG GASS

«Norges viktigste oppfinnelse» kan bli viktigere

Laboratoriet på Tiller utenfor Trondheim skal utvides fra et tofaseanlegg, til et trefaset testanlegg som kan transportere olje, gass og vann.
Laboratoriet på Tiller utenfor Trondheim skal utvides fra et tofaseanlegg, til et trefaset testanlegg som kan transportere olje, gass og vann. Bilde: SINTEF
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. okt. 2013 - 10:40

Forskningsrådet deler i dag ut en halv milliard kroner til moderne forskningsinfrastruktur i form av laboratorier, databaser og utstyr.

Dette melder Forskningsrådet i dag.

Både oljeindustrien, marine næringer og teknologibransjen vil dermed få tilgang på topp moderne forskningsutstyr, heter det.

Avgjørende

– Om lag 40 millioner skal investeres i to laboratorier for flerfaseteknologi, og 50 millioner kroner investeres i de marintekniske laboratoriene på Tyholt i Trondheim. Forskningsrådet foreslår også å investere 29 millioner kroner i å etablere et nasjonalt smartgridlaboratorium i Trondheim, som skal være både en demonstrasjonsenhet for smarthus, et laboratorium for å teste ladestasjoner for el-biler og testfasiliteter for smarte nett, skriver Forskningsrådet.

Forskningsrådet peker særlig på flerfaseteknologi som et avgjørende element for norsk oljeutvinning.

Flerfaseteknologi, som blant annet har blitt omtalt som Norges viktigste oppfinnelse, da det har gjort det mulig å transportere olje og gass i samme rør, vil det satses mer på nå, blant annet gjennom oppgradering av laboratorier.

Målet er å få testet mulighetene for å kunne transportere både olje, gass og vann i samme rør.

Innsikt: Flerfase: Dypere, lengre, kaldere

Trefaset testanlegg

– Effektiv transport gjennom rørsystemet på havbunnen har gjort det mulig å bygge ut mange oljefelt som ellers ikke ville vært lønnsomme, og har vært en avgjørende teknologi for norsk oljeutvinning, skriver Forskningsrådet.

– Nå skal Sintef og Institutt for energiteknikk (IFE) sammen med Statoil oppgradere de to laboratoriene som forsker på flerfaseteknologi. Laboratoriet på Tiller utenfor Trondheim skal utvides fra et tofaseanlegg, med gass og væske, til et trefaset testanlegg som kan transportere olje, gass og vann. IFEs laboratorium på Kjeller får nytt målingsutstyr for flerfasestrømminger, ifølge Forskningsrådet.

– Viktig

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at tildelingene fra Forskningsrådet er i tråd med Regjeringens satsning på forskning.

– Regjeringen ønsker å trappe opp forskningsinnsatsen og legge vekt på langsiktighet i forskningspolitikken. Samfunnets kunnskapsbehov blir ikke mindre med tiden, og det er derfor viktig å møte den utfordringen på best mulig måte, sier Røe Isaksen.

I tillegg til midler til flerfaseteknologi, får Marinteknisk laboratorium 50 millioner kroner til å oppgradere laboratorier.

– Laboratoriene driver forskning med stor betydning for viktige næringer i Norge: olje- og gassindustrien, fiskeri og havbruk og skipsfart, heter det.

Også et nasjonalt smartgridlaboratorium i Trondheim, som skal være både en demonstrasjonsenhet for smarthus, et laboratorium for å teste ladestasjoner for el-biler og testfasiliteter for smarte nett, blir tildelt penger; totalt 29 millioner kroner.

– I tillegg foreslår Forskningsrådet å investere 37 millioner kroner i å etablere et nasjonalt bioraffineri med moderne utstyr for å omdanne biomasse til energi.

Tildelingene fra Forskningsrådet er på til sammen 505 millioner kroner.

Les også:

Slik vil en havbunnsfabrikk kunne fungere

Må bruke to milliarder kroner for å redde Snøhvit-gassen

Slik kan de utvinne olje under isen i Arktis  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.