Norges nest styggeste får ansiktsløft

Norges nest styggeste får ansiktsløft

ÅLESUND: Samtidig skal gamle bygningsmessige feil rettes opp. Kaldbroer fra plasstøpte dekker i den gamle fasaden inn i bygningen har blitt en kostbar fornøyelse etter hvert som prisen per kilowattime har skutt i været, ikke minst i Midt-Norge.

Gode isolasjonsløsninger vil spare strøm så det monner.Nest styggest

For ikke lenge siden kåret NRK Ålesund rådhus til Norges nest styggeste bygning, bare slått av rådhuset på Tynset.

Enda verre enn rådhusbygningens dominante arkitektur er plasseringen midt i byens tetteste jugendbebyggelse.

Byggingen av rådhuset på slutten av 1970-tallet var en voldtekt mot jugendbyen, var det mange som mente – også ålesundere.

– Rådhuset vil få et roligere, mer tilbaketrukket uttrykk når rehabiliteringen av fasaden er ferdig sommeren 2012. Da bør det også fremstå som noe mer behagelig mot omgivelsene, sier daglig leder Peer Volstad i Ålesund kommunes heleide eiendomsselskap til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette er landets peneste rådhus

Rådhuset i Ålesund
NY FASADE: 170 millioner vil det koste å gi rådhuset en ny fasade som gjør at det framstår som nytt. Modellen er laget av HRTB AS Arkitekter MNAL, Oslo.

Korrosjon

Volstad forteller at det var korrosjon som gjorde det nødvendig med en så omfattende rehabilitering av fasaden. Korrosjonen førte til at biter av prefabrikkerte, påhengte elementer løsnet og falt ned.

Kommunen måtte bygge baldakiner og i tillegg leie inn fjellklatrere for å sikre seg mot å bli stilt ansvarlig for at betongbiter traff publikum nede på fortauet.

Det er et arbeidsfellesskap som består av Veidekke i Ålesund og Kristiseter på Åndalsnes som gjennomfører rehabiliteringen av Ålesund rådhus. De to selskapene er etter kontraktsinngåelsen blitt til ett, ved at Veidekke har kjøpt Kristiseter.

– Vi fjerner nå de påhengte elementene og sager bort alle plasstøpte betongkanter. Samtidig sager vi inn og sperrer for kuldebroen, sier Vidar Helland som er prosjekteringsleder for entreprenøren Veidekke til Teknisk Ukeblad.RUST: Bildet viser hvordan påhengte elementer på den gamle rådhusfasaden har korrodert og skallet av. Armeringen er synlig. Kjell Herskedal

Glassfasade

Løsningen med en fasade i glass og aluminium er en klassisk "curtain wall". Fasadeentreprenøren Bolseth Glass på Sandane (Nordfjord) er leverandør av "skreddersydde" glass- og aluminiumsprofiler basert på det tyske systemet Schüco.

Montasjeleder Arve Henden hos Bolseth Glass sier at systemet brukes både på nye og gamle bygninger. Det finnes trelags- og tolags glass.

I tillegg er det også selvrensende glass, som er betydelig dyrere. I Ålesund monteres tolags glass og det legges til rette for en vaskevogn som kan betjenes fra toppen av bygningen.

Glassprodusenten Pilinkton opplyser at glassene som brukes i Ålesund rådhus skal gi en dagslystransmisjon på 49 prosent og en total transmisjon av solenergi på 27 prosent.

Les også: Dette er Norges vakreste bro

BILDESERIE: Norges vakreste bro

BEHAGELIGERE: - Rådhuset vil framstå mer behagelig og roligere, mener prosjekteringsleder i Veidekke, Vidar Helland(fra venstre), byggherrens prosjektleder, sivilingeniør Arnold Bolstad hos Stavseng og daglig leder i Ålesund kommunes AS som er eier av rådhuset, Peer Volstad. Kjell Herskedal

Solskjerming

Veidekke/Kristiseter hadde ikke det laveste anbudet for Ålesund rådhus, men vant på metode og løsning. Arkitekter har vært HRTB i Oslo ved Kjell Beite og Tord Kvien.

Stavsengs Ingeniørfirma ivaretar byggherrens interesser under byggingen. Sivilingeniør Arnold Bolstad er prosjektleder.

Bolstad sier at det er en utfordring å gjennomføre et såpass omfattende prosjekt med til dels støyende arbeid mens rådhuset er i full drift. Mye må gjøres utenom normal kontortid.

Han opplyser at endeveggene på bygningene skal isoleres og vil få en steinfasade som består av kinesisk granitt. Også på endeveggene skal påhengte balkonger fjernes.

I tillegg til en energigevinst vil bruken av glass, som for øvrig har et svakt grønnskjær, gi god solskjerming. Det vil bli brukt 4 millioner kroner ekstra for å utstyre fasaden med åpningsvindu. Åpningsvinduene vil samtidig skille seg fra den øvrige fasaden og gi et brudd i uttrykket.

I tillegg til en energigevinst vil bruken av glass, som for øvrig har et svakt grønnskjær, gi god solskjerming. Det vil bli brukt 4 millioner kroner ekstra for å utstyre fasaden med åpningsvindu. Åpningsvinduene vil samtidig skille seg fra den øvrige fasaden og gi et brudd i uttrykket. SOM NYTT: Rådhuset i Ålesund ble kåret til Norges nest styggeste bygning. Nå får byen et nytt ansikt. Modellen er laget av HRTB AS Arkitekter MNAL, Oslo.

Les mer om: