INDUSTRI

– Norge skal bli verdensledende innen forskning

En ny langtidsplan for høyere utdanning skal være klar til høsten, varsler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

 Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er på leting etter forskningsmiljøer å satse på. Han vil at flere skal bli verdensledende.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er på leting etter forskningsmiljøer å satse på. Han vil at flere skal bli verdensledende. Bilde: NTB scanpix
14. jan. 2014 - 10:50

– Langtidsplanen vil gi en etterlengtet forutsigbarhet og sikkerhet for utdannings- og forskningsmiljøene. Vi er godt i gang med arbeidet, sa Røe Isaksen da han på en kontaktkonferanse med universiteter og høyskoler tirsdag la fram en liste på sju punkter over hva regjeringen vil gjøre innen høyere utdanning og forskning de neste fire årene.

– Målet er høyere kvalitet, sier Røe Isaksen.

Satse mer

Kunnskapsministeren vil blant annet satse mer på å utvikle flere verdensledende forskningsmiljøer i Norge. Han viser til at både statsminister Erna Solberg og NHO omtaler kunnskap som «den nye oljen».

– Vi skal finne og satse på aktuelle miljøer, sier han.

I tillegg vil regjeringen sørge for at Norge lykkes i EUs nye forskningsprogram. Allerede denne våren skal det legges fram en egen strategi for dette.

– Vi har et travelt år foran oss, sier statsråden.

Gjennomgå finansiering

Røe Isaksen skal også se nærmere på hele strukturen innen universitets- og høyskolesektoren, mens en egen ekspertgruppe skal gjennomgå hele finansieringssystemet og hvordan dette påvirker de ulike lærestedene. Gruppen skal blant annet se på hvordan finansieringen kan dreies mot å utvikle bedre ekspertmiljøer.

– Det overordnede målet er å se på hvordan eventuelle endringer i finansieringssystemet kan bidra til å styrke kvalitet på forskning og utdanning, sier Røe Isaksen, som også har satt i gang arbeidet med en stortingsmelding om struktur i høyere utdanning. Stortingsmeldingen skal etter planen legges fram våren 2015.

Færre institusjoner

Ett av resultatene av prosessene som nå settes i gang, vil trolig bli at antallet institusjoner innenfor høyere utdanning blir redusert.

– Det betyr ikke nødvendigvis en reduksjon i antallet læresteder eller campuser. Men kvalitetskravene må få konsekvenser for strukturen, sier Røe Isaksen.

Ingen kaniner

Leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad mener kunnskapsministeren trakk få kaniner opp av hatten på tirsdagens konferanse.

– Dette er en forskningspolitikk som vi kunne forvente. I stor grad er dette en videreføring av prosesser som allerede er i gang, sier Aaslestad til NTB.

– Men vi må passe på at det ikke blir så stort fokus på stjerneforskningen at vi glemmer de lokale og regionale behovene, påpeker han.

Samtidig peker han på at dersom Røe Isaksen vil ha bedre lærere, må han også investere mer i lærerutdanningen.

– Men det hører vi mindre om, sier Aaslestad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Norsk forskning kan avsløre tarmkreft og forutsi sykdomsforløp

Optimarin er en av Europas hurtigst voksende teknologibedrifter

De fikk Ingeniørbragden i 2011. Siden er ordreboka femdoblet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.