INDUSTRI

Optimarin er en av Europas hurtigst voksende teknologibedrifter

41 norske teknologiselskaper på topp 500-lista.

Optimarin spesialiserer seg på å lage rensesystemer for vannballast på skip.
Optimarin spesialiserer seg på å lage rensesystemer for vannballast på skip. Bilde: Optimarin
17. des. 2013 - 10:20
Vis mer

Deloitte har rangert Europas 500 hurtigst voksende teknologiselskaper, målt etter omsetning. På lista finner vi 41 norske bedrifter.

Øverst av de norske ligger Optimarin AS.

Fungerende leder Tore Andersen ble tidligere i høst overrasket da han fikk høre at selskapet toppet listen over de raskest voksende teknologibedriftene i Norge, Fast 50.

Bakgrunnen er at  Optimarin kan vise til en omsetningsvekst på 5534 prosent i tidsrommet 2008-2012.

Rensesystemer for ballastvann

Da Deloittes nylig offentliggjorde den europeiske listen, Fast 500, der Optimarin kom på førsteplass i Europa under kategorien "Semiconductor, Components and Electronics", var reaksjonen noe mer avmålt.

– Det at vi kom på førsteplass i Norge sjokkerte oss definitivt mest. At vi deretter kunne komme godt ut i Fast 500 var vi derfor litt mer forberedt på, sier Andersen.

Optimarin er et av de første selskapene i Norge som leverer rensesystemer for ballastvann for å hindre spredning av mikroorganismer til fremmede farvann.

Selv om kategorien "Semiconductor, Components and Electronics" kan virke malplassert, fantes det ikke noen bedre gruppe å putte dem i.

– Det var visst det nærmeste vi kom, sier Andersen og ler.

Les også: Batteri på skip sparer miljøet for 10 ganger så mye CO2 som batteri i biler

Nykommeren

Clavis Pharma som kom på andreplass blant de norske selskapene, har lagt ned alle sine forsknings- og utviklingsaktiviteter. De faller teknisk sett fra listen fordi de da ikke videre er innenfor Deloittes kriterier, får Teknisk Ukeblad vite etter en kort telefonsamtale.

I praksis gjør Clavis Pharmas bortfall at nykommeren Admincontrol tar andreplassen over Norges hurtigst voksende teknologiselskaper.

Admincontrol har hatt en prosentvis omsetningsvekst på 3861 prosent og ligger på 33. plass på den europeiske listen.

De leverer digitale IT-løsninger i form av trygg utveksling av sensitive dokumenter, som blant annet brukes til styrearbeid, selskapsgjennomgang (due diligence) og anbudsprosesser i både statlige og private foretak.

– Det var en veldig positiv overraskelse å komme så høyt på listen. Vi ble stiftet i 2005, men det tar tid å komme i gang. Først i 2010 kom vi på «break even», som var vårt mål. Etter dette har vi hatt en svært hyggelig vekst. Vi traff en nerve i markedet der vi kunne tilby lokal tilstedeværelse og support, sier administrerende direktør for Admincontrol, Christian Petersen.

Se også: Norges hurtigst voksende teknologibedrifter i den europeiske Deloitte Fast 500 2013

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Norge nummer 5

Norge er det femte mest representerte landet på Deloittes Fast 500-liste. Med 41 representanter inne på lista, ligger Norge hakk i hæl på Sverige spå fjerdeplass med sine 50 representanter. Frankrike, Storbritannia og Nederland troner topp 3-lista. Tyskland ligger "bare" på 7. plass.

Andersen i Optimarin er ikke overrasket over at Norge gjør det godt.

– Vi har bra økonomi i landet. Vi har hatt penger å bygge bedrifter som har vært innovative og av den grunn har kunnet vokse.

Andersen forklarer at suksessen deres på enkelte områder ikke er helt sammenlignbar med alle andre.

– Vi har vært flinke, tidlig ute og tatt vår del av det markedet som bare såvidt har begynt. Men vi er jo i markedet som heter Ballast Water Treatment, som jo oppstod ut av et regelverk. Det blir jo noe annerledes fra andre vekstmarkeder.

I 2006 samtykket Stortinget i å tiltre Ballastkonvensjonen, som gjør det påbudt at ballastvann ombord på skip må renses. Selv om påbudet er blitt utsatt, har mange skip begynt tidlig med å innføre rensesystemer. Og med en kontrakt på 100 millioner med Saga Shipholding, gikk det kjapt opp stigen, ifølge Andersen.

Les også: 40.000 skip trenger systemer for å drepe mikroorganismer

Må stimulere mer til nytenking

Admincontrol leverer til kunder i Norge, Danmark, Sverige og Tyskland og mener at kombinasjonen av etterspørsel i markedet og lokal forankring har vært medvirkende til suksessen.

Selv er Petersen opprinnelig dansk, og han mener at både Norge og Danmark bør se opp til Sverige når det kommer til å løfte opp innovasjon.

Petersen mener at Sverige ligger i front både når det gjelder å stimulere til entrepenørskap og selve tankesettet som går ut på å ta sjanser.

– Frykten er for stor for å feile. Jeg vil betrakte et feilsteg som entrepenør som et svært modent trekk. Hvis man aldri prøver, så får man i hvert fall ikke til noen ting. Hvis vi kikker enda lenger vekk – til USA, så ser man at de ligger de lysår foran. Der er det stolthet i å prøve og stolthet i å feile. Den amerikanske mentaliteten går ut på at om du prøver, så er du «super cool», selv om du feiler. Man må tørre å gjøre feil i innovasjonens ånd, sier Petersen.

Han tror likevel at Norge har et svært modent marked for teknologi både på forretnings- og forbrukersiden, og legger til at det er attraktivt for lokale alternativer til de store leverandørene i teknologibransjen.

Les også: Han følger drømmen fra et kott i Silicon Valley

De hyppigst representerte landende i Deloittes Fast 500-liste i 2013.
De hyppigst representerte landende i Deloittes Fast 500-liste i 2013.

Mindre hierarki

En av suksessoppskriftene for Norges teknologiske industri  er i følge Andersen at bedriftene samarbeider i større grad med hverandre.

– Norge er et land der det er mer fokus på å hjelpe hverandre. For eksempel deler vi i maritim næring informasjon med hverandre innad i næringen. Vi jobber tett med hverandre. Og jeg tror det er litt av det som gjør at vi vinner så stort frem. Vi har en mer flat struktur. Det skiller oss for eksempel fra mange bedrifter i Asia som ser på hierarkiet som viktigere enn løsningene.

Les også: De fire viktigste trendene for ingeniører mot 2020

Alternativer til olje

Andersen mener at Norge er et land med mange innovative mennesker og som med sin rike kystkultur er vante til å klare seg selv.

– Jeg tror vi burde bruke enda mer penger på innovative tiltak og støtte opp om de som har gode idéer. Vi kan ikke leve av det "svarte som kommer ut fra havet" resten av livet. Det er vel opplest og vedtatt. Ikke minst må vi ha ordninger som kan hjelpe oppfinnerne som har de gode idéene til å komme i mål.

For de neste tyve årene, tror Andersen det er svært viktig at det blir satset på andre næringer enn oljen.

– Når det er tomt, er det for sent, sier Andersen.

Les også:

Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører

Italiensk verft skal bygge Norges nye polarskip

Her er Norges første vogntog til sjøs

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.