PODKAST

Norge har et enormt varmebehov – kan løses med varmepumper

Industrien trenger enorme mengder varme. Den kan vi ikke skaffe ved å brenne olje.

Professor i industriell kulde- og varmepumpeteknikk: Trygve Eikevik.
Professor i industriell kulde- og varmepumpeteknikk: Trygve Eikevik. Foto: Odd Richard Valmot
16. des. 2020 - 16:00

Det er lett å se seg blind på den norske produksjonen av elektrisk kraft from er på rundt 130 TWh årlig. Industrien bruker rundt 50 TWh årlig i form av varme til ulike prosesser slik som tørking av produkter og til produksjon av damp.

Bryggerier, produksjon av kunstgjødsel og papirindustrien har enorme varmebehov til tørking. Tidligere brukte vi mye olje og gass til slike formål, men det kan vi ikke lenger. Vi må gjøre dette uten å slippe ut klimagasser.

Det betyr overgang til elektrisk energi, men 50 TWh griper voldsomt inn i den kapasiteten vi har i det norske fornybare elkraftnettet. Så nok en gang er varmepumper løsningen. Slik teknologi kan redusere behovet for elektrisk energi fra 50 til mellom 15 og 20 TWh.

NTNU har en stolt tradisjon på varmepumper som for alvor tok av med legendariske professor Gustav Lorentzen, som var professor i kjøleteknikk ved NTH fra 1951. En tradisjon som professor i industriell kulde- og varmepumpeteknikk, Trygve Eikevik, som vi snakker med i dag, følger opp.

Serie: Energi på NTNU

Denne podkasten er den siste i en serie på fem som har handlet om energi, der vi har snakket med fagpersoner ved NTNU.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.