INDUSTRI

Podkast fra NTNU: Hvordan klemme mer ut av vårt fornybare kraftsystem

Det er mer elkraft å hente ved oppgradering av det vi har, litt mer utbygging og stor satsing på havvind.

Kraftkar: Ole Gunnar Dahlhaug er professor ved NTNUs Fakultet for ingeniørvitenskaps institutt for energi- og prosessteknikk
Kraftkar: Ole Gunnar Dahlhaug er professor ved NTNUs Fakultet for ingeniørvitenskaps institutt for energi- og prosessteknikk Foto: Odd Richard Valmot
15. des. 2020 - 16:01

Det er kjent at moderne vannkraftturbiner har en virkningsgrad på nesten 96 prosent og generatorer er opptil 99,5 prosent effektive. Men norsk vannkraftsystemet består ikke bare av moderne maskiner. Det kan være en del prosenter å hente inn vår å fornye maskinparken. I tillegg tapes det energi i tunneler med for stor motstand og de har vi mange av. 4500 km tunnel er det i vannkraftsystemet.

Selv om vi kan klemme mer ut av eksisterende infrastruktur ved oppgradering er det begrenset hvor mye ny vannkraft som kommer til. Skal vi ha mer kraft er det vinden som må hjelpe oss. I perfekt samspill med vår regulerbare vannkraft. Og ny vindkraft i stor skala må komme fra havmonterte turbiner. Potensialet er enormt.

I dag snakker vi med professor Ole Gunnar Dahlhaug ved NTNUs Fakultet for ingeniørvitenskaps institutt for energi- og prosessteknikk om de store spørsmål rundt vår fremtidige forsyning av fornybar energi.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Heidi Andreassen i Testnor ved en rød bil.
Les også

– Trolig en sjelden rase

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.