ENERGI

Elnettet må endre seg av mange grunner

Fremtiden vil stille helt andre krav til det norske kraftnettet. Det må vi gjøre noe med.

Skal gjøre kraftnettet mye bedre: Gerd Kjølle leder Cineldi - Centre for Intelligent Electricity Distribution
Skal gjøre kraftnettet mye bedre: Gerd Kjølle leder Cineldi - Centre for Intelligent Electricity Distribution Foto: Odd Richard Valmot
10. des. 2020 - 20:30

En av de såkalte FMEene  - Forskningssentrene for miljøvennlig energi - som er etablert av Forskningsrådet er Centre for Intelligent Electricity Distribution.

Vi har møtt Gerd Kjølle som leder senteret som er lagt til Sintef i Trondheim. Her jobber de for at det norske kraftnettet skal bli mer tilpasset fremtidens fornybare kraftproduksjon, og de ser på hvordan vi best mulig kan elektrifisere transport på en mest energieffektiv måte.

Det norske nettet må være i stand til å ta imot alle de nye formene for elproduksjon og det må ha mulighet til å levere nok når det trengs. Det må blir mer fleksibelt i begge ender. Det hendler ikke bare om teknologi, men også gi alle brukerne fornuftige insitamenter.

Senteret vil utvikle et kunnskapsgrunnlag for nettselskaper og myndigheter til å etablere gode strategier for å optimalisere nettvirksomheten. De ser stort potensial for å kunne produsere mer ny kraft, men vi må ha kontroll på kostnader.

Nettet i 2040 skal være intelligent, det skal være fleksibelt, robust og kostnadseffektivt. Ingeniørene i Cineldi og alle samarbeidspartnerne i industri og forskning har mye å gjøre i årene framover.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Hilde Tonne tok over som Statnett-sjef i mars 2021. Nå sier hun opp.
Les også

Statnett-sjefen går av etter tre år: – Jeg synes ikke det er kort tid

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.