OLJE OG GASS

Nordnorsk "månelanding"

ØNSKER GASSKRAFT: Hammerfest Energi ønsker å bruke gassen fra Melkøya til å lage strøm. Gasskraftverket skal renses, og omtales av selskapet som en nordnorsk månelanding.
ØNSKER GASSKRAFT: Hammerfest Energi ønsker å bruke gassen fra Melkøya til å lage strøm. Gasskraftverket skal renses, og omtales av selskapet som en nordnorsk månelanding. Bilde: Bendiksby, Terje

Energiselskapet Hammerfest Energi har planer om å bygge et gasskraftverk på 100 megawatt (MW) for å sikre landsdelen energi til utvikling.

Gasskraft har lenge vært ansett som fy-fy, men i det siste har flere miljøer tatt til orde for å bygge flere.

For å sikre politisk støtte ønsker Hammerfest Energi å ta i bruk CO2-fangst og -lagring, skriver NRK.

Les også: Ja til Fræna-gasskraft

Nord-Norges månelanding

Hammerfest Energi omtaler prosjektet som en nordnorsk månelanding, og avslører at et gasskraftverk på 100 MW vil koste minst 1,3 milliarder kroner.

– I dag pågår det et stort prosjekt på Mongstad hvor man skal rense gassskraft. Vi mener tiden er moden for å lage månelandinger rundt om i Norge – og kanskje i Hammerfest, sier forretningsutvikler Espen Hansen i Hammerfest Energi til NRK.

Selskapet ligger inntil gassanlegget på Melkøya og kan dermed foredle noe av gassen fra Snøhvit-feltet.

– Teknologien er blitt mer moden, og vi tror at tiden er mer rett nå i forhold til markedet enn forrige gang. Og så har Alcoa vært i Hammerfest og lansert planer om et aluminiumsverk her. Det betyr at de blir en svært stor avtager av energi, hvis det realiseres, sier Hansen.

Trenger mer strøm

Melkøya skal snart utvides, og halvparten av Enis elektrisitetsforbruk på Goliat-feltet skal komme fra land. Dermed trengs det mer strøm til området. Fungerende leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Siri Meling (H), syns dette er en god idé.

– Et gasskraftverk som også tar hånd om klimautslippene, så vil en ivareta den balansegangen mot klimautfordringene, sier Meling ifølge NRK.

Les også:

Grønt lys for Tog 2

Slik bygges Goliat

Vil bygge 37 mil strømledning i nord

– Gasskraftverk gir CO2-kutt

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.