OFFSHORE

NITO krever gransking

NITO-president John A. Haugen skriver i et brev til regjeringen at NITO ikke kan akseptere at eventuelle ulovlige støtteordninger for spansk verftsindustri bidrar til at norsk verftsindustri legges ned, og at tusenvis av arbeidstakere langs kysten mister jobben.

- Etter det NITO erfarer har Dragados levert et tilbud som er så mye billigere enn Aker Kværners at det skaper mistanke om ulike vilkår for spanske og norske verft, sier Haugen.

I brevet til Olje- og energiminister Einar Steensnæs og næringsminister Ansgar Gabrielsen krever NITO at Olje- og energidepartementet undersøker saken og raskt fremskaffer en sammenligning av konkurransevilkårene mellom verftsindustrien i Spania og i Norge.

I et møte mellom Teknologibedriftenes landsforening (TBL), Fellesforbundet i LO og næringsministeren i helgen, var det lite lysning å spore for norske offshoreansatte. Det mest konkrete er at regjeringen vil nedsette et utvalg som skal se på konkurranseforholdene for norsk industri. Det hjelper ikke Aker Kværner og andre bedrifter som er avhengig av Statoil-kontrakten for å trygge framtida.

Konserntillitsvalgte Eldar Myhre i Aker Kværner mener næringsministeren og regjeringen mangler handlekraft. Ifølge Dagens Næringsliv er Myhre lei møter der politikerne sier de ikke kan gjøre noe for å hindre at Snøhvit-kontrakten går til Dragados. Han viser til petroleumsloven der det heter at statens overordnede mål er å sikre landets interesser og bygge opp industrien og distriktene.

Myhre mener at regjeringen med loven i hånden kan instuere statsoljeselskapet Statoil til å plassere ordren i tråd med dette. Da vil neppe kontrakten på minst 1,4 milliarder kroner for bygging av prosessmodulen til LNG-anlegget på Snøhvit havne i Spania og sikre spanske arbeidsplasser og oppbygging av spansk kompetanse.

Onsdag denne uka skal lisenshaverne på Snøhvit godkjenne Statoils tildeling av kontrakten til Dragados.

I oktober i fjør høst fikk Dragados Offshore en kontrakt på 300 muilioner kroner for bygging av stigerørsbalkong og flammetårn til den Statoil-opererte Kristin-plattformen i Norskehavet. Også da var Aker Kværner med i finalen, men tapte.

Statoil uttalte da - som nå: "Dragados ble valgt ut fra en bred vurdering. Vi har konsentrert oss om helse-, miljø- og sikkerhetssiden, kvalitet, pris og gjennomføringsevne," sa Nina Udnes Tronstad, produksjonsdirektør i Kristin-prosjektet 8. oktober i fjor.

Dermed måtte Aker Kværners verft i Egersund gå til innskrenkinger. Denne gangen er det søsterbedriften Rosenberg Verft i Stavanger som taper oppdrag til Dragados.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.