ELEKTRISK

Nissan har bygget racerbilutgave av Leaf

320 hester og firehjulstrekk.

With dual electric motors, all-wheel drive and an aggressive, restyled body shape, the purpose-built Nissan LEAF NISMO RC demonstrates how Nissan's electric vehicle technology can deliver exciting yet quiet, zero-emission power Ð a key component of the company's Nissan Intelligent Mobility vision. The model is equipped with advanced battery technology and drivetrain components from the Nissan LEAF, the world's best-selling electric car.
With dual electric motors, all-wheel drive and an aggressive, restyled body shape, the purpose-built Nissan LEAF NISMO RC demonstrates how Nissan's electric vehicle technology can deliver exciting yet quiet, zero-emission power Ð a key component of the company's Nissan Intelligent Mobility vision. The model is equipped with advanced battery technology and drivetrain components from the Nissan LEAF, the world's best-selling electric car. Nissan
Marius ValleMarius ValleJournalist
3. des. 2018 - 19:07

Man kan kalle Nissan Leaf mye rart, men det er neppe mange som ser på den og tenker «racerbil».

Nå har japanerne imidlertid bygget den om til en Nismo RC-utgave. Det betyr at den er konvertert til en racerbil av produsentenes motorsportdivisjon Nismo.

Resultatet er noe ganske annet enn den sindige elbilen som kom på markedet i fjor. Leaf Nismo RC har to elektriske motorer, og dermed firehjulstekk. Fasongen på bilen er endret, og den ser langt mer aggressiv ut enn originalen.

Drivlinjen er basert på standard Leaf-komponeneter. Motorene produserer til sammen 240 kilowatt (321 hestekrefter), og gir et dreiemoment på 640 newtonmeter.  Batteriet og kraftelektronikken er hentet rett fra den vanlige bilen.

Kjapping

Og det går unna. Null til hundre tilbakelegges på 3,4 sekunder. Til sammenligning gjør Teslas villeste Model S null til hundre på 2,7 sekunder. En Leaf gjør det samme på 7,9 sekunder.

Firehjulstrekk skal gi bilen spesielt gode egenskaper i svingene, skal vi tro Nissan. Dette fordi denne bilen, som de fleste elbiler med firehjulstrekk, har individuell drift på hver aksling. 

To motorer gjør bilen spesielt rask. <i>Foto:  Nissan</i>
To motorer gjør bilen spesielt rask. Foto:  Nissan

Bilen skal også ha særlig god vektfordeling. Foruten en midtplassert batteripakke er kraftelektronikken også plasseert med tanke på dette. Bilen er også spesielt lav, med 1212 millimeter fra bakken til toppen av taket.

Karbonfiberkarosseri

Leaf Nismo RC har også fått et såkalt monocoque-karosseri i karbonfiber. Det vil si at selve karosseriet er en bærende konstruksjon. I tillegg er det brukt en rekke andre lettvektskomponenter. 

Dette gir en egenvekt på 1,22 tonn, som er nesten 400 kg lettere enn originalen.

Bilen er ikke bygget om fra en Leaf, men er basert på originalens deler. <i>Foto:  Nissan</i>
Bilen er ikke bygget om fra en Leaf, men er basert på originalens deler. Foto:  Nissan

I realiteten er bilen ikke noen ombygget Leaf, men heller en bil basert på Leaf. Det er tross alt ikke mye som minner om en vanlig Leaf, annet enn fronten og baken, og at de har brukt en del komponenter fra originalen.

Den må derfor ikke forveksles med Nissan Leaf med Nismo-tuning, som ble lansert i sommer. Det er en standard Leaf de har justert litt på.

Andre versjon

At Nismo RC-utgaven egentlig er en helt egen stemte også om den forrige Nismo RC-varaianten av Leaf, som ble bygget i 2011 og var løst basert på forrige Leaf-modell.

Den nye varianten er 50 prosent raskere enn den forrige, litt lengre og litt lavere.

Nye Leaf Nismo RC ble presentert før helgen, og ble demonstrert på bane i Japan søndag. Videoen under viser bilen i aksjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.