KRAFT

Nettselskapene skal ikke lenger få sløse uten å tape penger

Men kraftbransjen advarer mot problemer ved ekstremvær.

Til sammen 150 millioner kroner har de siste årene gått i kompensasjon til nettselskaper som har hatt lavere overskudd enn 2 prosent.
Til sammen 150 millioner kroner har de siste årene gått i kompensasjon til nettselskaper som har hatt lavere overskudd enn 2 prosent.
Øyvind LieØyvind LieJournalist
24. sep. 2013 - 15:46

Fram til nå har kraftnettselskapene vært garantert å gå med overskudd, samme hvor dårlig de drives.

Selskapene har nemlig vært sikret en minimumsavkastning på to prosent beregnet som et gjennomsnitt over siste fem årene. Dette foreslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) nå å endre fra og med 1. januar 2014.

«NVE mener det er uheldige insentivvirkninger knyttet til denne prosentgrensen, og foreslår at grensen endres til null prosent beregnet som et gjennomsnitt over de siste fem år», skriver NVE i en melding.

På sikt er målet at minimumsavkastningskravet skal fjernes fullstendig.

– Skeptisk

Daglig leder Knut Lockert i Distriktenes energiforening (Defo) ser at det kan være grunner til å se på minimumsavkastningen, først og fremst for å hindre en spekulasjon.

– Men å fjerne minimumsavkastningen er vi svært skeptiske til. Nettselskapene er monopoler og en fjerning fordrer en perfekt regulering. Det har vi ikke. Dessuten bør disse selskapene også av hensyn til kundene ikke gå konkurs for eksempel etter en ny Dagmar, sier Lockert til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her oppgraderer de høyspentlinjene uten å skru av strømmen

150 millioner

Dagens ordning med 2 prosent minimumsavkastning beregnet over fem år har ifølge NVE berørt 33 selskaper, av totalt om lag 150 nettselskaper.

Det samlede mindreavkastningsbeløpet basert på vedtakene de siste fem årene er på 150,4 millioner kroner.

I 2011 alene ble det fattet vedtak om mindreavkastning for 14 selskaper, med et samlet mindreavkastningsbeløp på 68,4 millioner kroner.

Konkurs

Bransjeforeningen Energi Norge, som organiserer flere av de litt større kraftselskapene, er også opptatt av at forsyningen kan opprettholdes, og mener det er viktig at en eventuell endring i nettreguleringen gjøres på en slik måte at kontinuerlig drift garanteres.

– Dersom reglene endres, er det viktig at økonomien til selskapene sikres i unntakssituasjoner som ekstremvær, og at ordningen er så robust at kontinuerlig drift sikres dersom konkurs oppstår, sier næringspolitisk rådgiver Trond Svartsund i Energi Norge i en uttalelse.

Les også:

Nå legges hele Ocas-systemet ned i Norge

Disse gigantmøllene skal gi strøm til 400.000

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Nesten ingen vet hva en smart strømmåler er  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.