KARRIERE

– Nedbemanninger fører til smittsom trygd

NABOPÅVIRKNING: Trygdede naboer gjør sjansen større for at du også vil gå på trygd, mener UiS-professor.
NABOPÅVIRKNING: Trygdede naboer gjør sjansen større for at du også vil gå på trygd, mener UiS-professor. Bilde: Colourbox.com
5. jan. 2011 - 14:22

Professor Mari Rege ved Universitetet i Stavanger trakk denne konklusjonen i et foredrag onsdag på årskonferansen til NHO.

– Menneskets motivasjon til å jobbe og betale skatt etter beste evne, er betinget av at andre også jobber og bidrar til felleskassen etter beste evne, mener professoren.

– Når man ser mange rundt seg som lever på trygd, kan man selv miste motivasjonen til å jobbe og bidra til felleskassen. Dette må vi snart begynne å ta inn over oss fordi smitteeffekten kan føre til utvikling av fraværskultur, sa hun.

Les også: - Nordmenn har dårlig arbeidsmoral

– Kan undergrave velferdsstaten

Hun hevdet at vi kan få, og kanskje allerede har fått, lokalsamfunn der det ikke føles viktig å gå på jobb fordi så mange ikke har noe arbeid å gå til. Rege advarte mot at en slik utvikling kan være med å undergrave hele velferdsstaten.

Hennes løsning er at det i større grad må lønne seg å være på jobb.

– Ulempen er at dette vil ha sosialt uheldige sider. Kanskje vi likevel må betale denne prisen for å unngå at gratispassasjerer undergraver velferdsstaten. Kanskje dette er prisen vi må betale for å få en bærekraftig velferdsstat som ikke bruker penger som tilhører fremtidige generasjoner, spissformulerte hun.

Les også: – Velger trygd fremfor arbeid

Kjent fra før

Det er vel kjent at de som mister jobben på grunn av nedbemanning, har mye større sannsynlighet for å bli uføretrygdet enn andre. Om ledigheten er lav eller høy spiller liten rolle, viser en forskningsartikkel som ble gjengitt i Navs eget tidsskrift Arbeid og velferd i desember i fjor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Veien til uføretrygd er kortere for menn enn for kvinner etter nedbemanning. Risikoen øker også med alderen, og det er størst fare for at personer med lav utdanning rammes hardest.

Les også: Nedbemanning øker ikke sykefraværet

Artikkelen er en gjennomgang av studier som er gjort de siste 20-30 årene om sammenhengen mellom nedbemanning og helserelaterte ytelser.

Artikkelen konkluderer med at nedbemanningen også påvirker dem som beholder jobben, men at det ikke er grunnlag for å si at nedbemanning generelt øker sykefraværet. (©NTB)

Les også:

NAV-tvang skal få trygdede i jobb

Fravær i skolen forplanter seg til jobb

Sparer 600 mill. på lavere sykefravær

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.