OLJE OG GASS

Nå skal Baker Hughes offentliggjøre alle fracking-kjemikaliene

Uklart om andre vil følge etter.

I utvinning av skifergass er ett av stedene der hydraulisk frakturering benyttes.
I utvinning av skifergass er ett av stedene der hydraulisk frakturering benyttes. Bilde: Simen Håkonsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
28. apr. 2014 - 10:26

Oljeservice-giganten Baker Hughes skal offentliggjøre 100 prosent av alle kjemikaliene som brukes i hydraulisk frakturering – også kalt fracking.

Fracking er en omstridt metode og brukes blant annet ved utvinning av skifer-ressursene. Man injiserer kjemikalier for å sprekke opp bergartene – noe som har ført til en rekke påstander om at kjemikaliene gjør stor skade der det produseres hydrokarboner på land.

– Baker Hughes skal offentliggjøre alle kjemikaliene, uten unntak for forretningshemmeligheter, skriver flere medier, deriblant wivb.com.

Les også: Disse oljefeltene er størst i verden

Tas godt imot

En av de viktigste årsakene som nevnes for den nye policyen, er for å vinne offentlighetens tillit. Til Bloomberg har en av selskapets talspersoner fortalt at det kan ta flere måneder å få på plass hele offentliggjøringen, en prosess som involverer forhandlinger med kunder og leverandører.

Uansett har selskapets nye, uttalte strategi om offentliggjøring, blitt relativt godt tatt i mot.

– Dette er veldig gode nyheter, og et steg i riktig retning, sier Dr. Bernard Goldstein, tidligere dekan ved seksjonen for Public Health ved Universitetet i Pittsburgh til wivb.com.

Energibidragsyter på Forbes.com, Loren Steffy, skriver i en kronikk at samtlige selskaper som er involvert i fracking skulle ha gjort dette for lenge siden. Steffy viser blant annet til at det har vært nettsteder, som FracFocus, som ble opprettet for at selskaper frivilling kunne publisere kjemikaliene.

– Men mange av publiseringene var ikke fullstendige, og det har blitt vist til forretningshemmeligheter, skriver Steffy.

Les også: Skal bore etter skifergass i Danmark  

Som Coca Cola

Han sammenligner boreindustrien og problemstillingen rundt kjemikaliene med Coca Cola.

– Coca Colas hemmelige oppskrift er en av de best bevarte forretningshemmeligheter i verden. Men selskapet skriver fortsatt ingrediensene på hver eneste boks. Om brusindustrien kan gjøre det, så kan også boreindustrien. Offentligheten behøver ikke vite de nøyaktige oppskriftene. Kun ingrediensene, skriver han.

Steffy understreker at det nå er viktig at resten av industrien kommer etter.

– Baker Hughes setter industrien på rett kurs. Men det er en kurs industrien skulle ha valgt selv for mange år siden, skriver han.

Les også: Skifergass kan være boble

Naturvernforbundet positive

Også norske miljøorganisasjoner har vært involvert i å få begrenset bruken av de miljøskadelige kjemikaliene. En av organisasjonene er Naturvernforbundet.

– Vi har hatt litt møtevirksomhet rundt dette. Og det er et positivt tegn at man offentliggjør hvilke kjemikalier som blir brukt. For det har vært utfordrende å få frem tidligere, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

– Neste steg nå er å stanse bruken av de kjemikaliene som skader miljøet. For øvrig mener vi at skifergass og skiferolje overhode ikke bør utvinnes, sier han.

Les også:

Skifergass «verre enn kull»

Hemmeligholder skifergass-resultat

Vil produsere skifergass i Europa  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.