BYGG

Nå må byggene være enda bedre enn passivhus for å få Enova-støtte

Avdelingsdirektør Audhild Kvam i Enova ser en økt betalingsvilje for yrkesbygg med miljøkvaliteter. Her miljøhuset GK på Ryen.
Avdelingsdirektør Audhild Kvam i Enova ser en økt betalingsvilje for yrkesbygg med miljøkvaliteter. Her miljøhuset GK på Ryen. Bilde: Fredrik Drevon
28. jan. 2014 - 07:00
Vis mer

Enovas støtteprogram til passivhus viste seg å bli en stor suksess.

I 2013 støttet de over 1 million kvadratmeter med passivhus. Siden regjeringen har varslet et krav om passivhusnivå i alle nybygg fra 2015, og suksessen så langt har vært stor, har Enova besluttet å gå enda lenger i nytt byggprogram.

– Da vi innførte programmet i 2010 ble det nesten ikke bygget passivhus. Vi har sett en voldsom utvikling de siste årene, i fjor var omlag ti prosent av alle nye yrkesbygg passivhus. Derfor ønsker vi nå å motivere til enda mere energieffektive foregangsbygg i vårt nye byggprogram, sier avdelingsdirektør Audhild Kvam i Enova.

Stimulerer til nyutvikling

Det nye byggprogrammet, som lanseres på Enovakonferansen onsdag, skal bidra til at det i framtiden bygges enda mer miljøvennlig enn i dag.

– Vi vil gi støtte til de som er villige til å teste ut innovative løsninger i både bygningskropp, tekniske systemer og energiforsyning. Og kommer til å prioritere prosjektene med høyest energiutbytte og spredningseffekt, sier Kvam.

Hun sier næringen er helt avhengig av foregangsbyggherrer som tester ut nye innovative løsninger.

– Frontaktørene tar gjerne en stor risiko når de går foran og tester ut nye løsninger. Vi ønsker derfor å hjelpe de i en tidlig fase, og stimulere til at flere skal ønske å prøve ut nye løsninger, sier Kvam.

Les også: Flere klager over tretthet og hodepine i nye miljøbygg

Eksisterende byggmasse

Samtidig varsler Enova en rekordsatsing på oppgradering av eksisterende bygg.

– Potensialet for energireduksjon i eksisterende bygg er enormt. Det er mye erfaringer å hente fra nybyggsiden, som vi ønsker å bidra til at også benyttes i eksisterende bygg, sier Kvam.

I 2012 bevilget Enova 680 millioner kroner til bygg.

– Ambisjonsnivået i 2014 ligger enda høyere, sier Kvam.

Økt betalingsvilje

Kvam sier tilbakemeldingene fra de som bygd yrkesbygg med høy energiambisjon er veldig positive.

– Nye energieffektive bygg har gode kvaliteter, og er gode å være i. Vi ser at man i yrkesbyggmarkedet nå ser en økende etterspørsel etter bygg med miljøkvaliteter, sier hun.

Kvam viser til en undersøkelse gjennomført av TNS som viser at åtte av ti ledere i privat og offentlig sektor er opptatt av at bygget de leier er energieffektivt.

– Vi ser en begynnende trend på betalingssiden, der flere er villige til å betale mere for bygg med miljøkvaliteter enn for andre bygg, sier hun.

Les også: – Profesjonelle kunder bestiller produkter som var vanlige rundt første verdenskrig

Miljøbygg gir omdømme

Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i eiendomsselskapet Entra, bekrefter at flere er villige til å betale for miljøkvaliteter i yrkesbygg enn tidligere.

– Det er ikke lenger en motsetning mellom miljø og lønnsomhet. Kundene våre ser i økende grad ut til å forstå at det ikke bare handler om husleie, men om totale bokostnader i bygget. Flere synes dermed det er greit å betale mer i leie, mot å slippe høye energiutgifter, sier han.

Entra eier i dag flere miljøbygg. Nysteen sier tilbakemeldingene fra byggene er gode.

– Vi opplever at det er betalingsvilje i markedet for miljøvennlige alternativer, og med Powerhouse viser vi at det er mulig å bygge både lønnsomt og miljøriktig. Det er ikke likegyldig hvilket bygg kundene ønsker å identifisere seg med, mange ser at miljøbygg er med på å bygge bedrifters omdømme på en god måte, sier han.

Les også:

– De som ikke skjønner at det er et skifte på gang vil bli frakjørt

– Dette er fremtidens byggemateriale

Behovstyrt ventilasjon og lysstyring sparer inn flere hundre tusen i året  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.