FORSVAR

Nå er det offisielt: Japan kjøper Kongsberg-missiler

– Viktig internasjonalt gjennombrudd.

Fra kvalifiseringstesting av JSM i mars 2018.
Fra kvalifiseringstesting av JSM i mars 2018. Foto: FFI
11. mars 2019 - 16:04

Det har vært snakket om i snart halvannet år, men nå er det offisielt:

Japan kjøper Joint Strike Missile (JSM) til sine F-35-fly.

Kongsberg Defence & Aerospace har inngått kontrakt med Japan for produksjon av de første JSM til de japanske kampflyene, heter det i ei børsmelding.

Verken Kongsberg eller japanske myndigheter oppgir noen detaljer om kontraktens verdi. Men den er åpenbart vesentlig:

– Dette er et viktig internasjonalt gjennombrudd som demonstrerer viktigheten av samarbeidet mellom norske myndigheter, Forsvarets forskningsinstitutt og norsk industri, sier konsernsjef Geir Håøy i meldinga.

Direktør Eirik Lie i Kongsberg Defence & Aerospace beskriver avtalen som en milepæl for JSM-programmet som nå går over i produksjonsfasen, og opplyser at det internasjonale F-35-brukermiljøet viser stor interesse for missilet.

Fram til nå er det kun Norge som har bestilt det eneste kryssermissilet som kan bæres internt i våpenrommet på F-35. Dette er vesentlig for at kampflyet skal beholde stealthkapasiteten, altså at det er vanskelig å oppdage.

Viktig for japansk forsvar

Denne kontrakten kommer altså ikke som noen stor overraskelse. I sin årlige forsvarsmelding («white paper»), som Japans forsvarsminister Itsunori Onodera presenterte i september i fjor, kom det fram at JSM vurderes som et av de viktigste elementene for å bygge japansk forsvarsevne de kommende årene.

Forsvarsmeldinga slo fast at sikkerhetssituasjonen rundt Japan blir stadig mer alvorlig med ei lang liste utfordringer og destabiliserende faktorer som er i ferd med å bli stadig mer akutte, med egne kapitler om hva naboene Russland, Kina og Nord-Korea sysler med. 

Anskaffelse av kryssermissiler er ett av flere tiltak i en pågående opprusting der forsvarsbudsjettet har økt hvert år siden 2010/2011.

Første gang det ble kjent at Japan ønsket å skaffe seg kryssermissiler, var i desember 2017, og JSM fikk plass i forsvarsbudsjettet for fiskalåret 2018 som ble vedtatt på samme tid - uten at noen pengesummer eller missilantall ble konkretisert. Ved siden av de norske missilene i de nyeste kampflyene, er planen å kjøpe kryssermissiler av typen AGM-158 JASSM og AGM-158C LRASM fra Lockheed Martin som de skal integrere på sine F-15J.

Vis mer

JSM-testing

I fjor sommer inngikk Kongsberg Defence & Aerospace AS en avtale verdt 700 millioner kroner om levering av testmissiler til Forsvarsmateriell. Disse skal brukes til integrasjonen på F-35 og gjennomføres av det flernasjonale programkontoret (JPO) i samarbeid med hovedleverandøren Lockheed Martin. 

Det er rundt 16 år siden utviklingen startet. For ganske nøyaktig ett år siden ble den siste kvalifiseringstesten gjennomført, der et skarpt missil ble sluppet, og styrte seg inn på et bakkemål 200 kilometer unna - uten å la seg finte ut av et narremål.

Integrasjon av missilene på norske F-35A er planlagt gjennomført i perioden 2022-2024, slik at Luftforsvaret oppnår såkalt full operativ evne (FOC) i 2025.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.