KRAFT

Nå blir Norge eneste land i Norden uten havvindpark

Finland får sin første.

Finske Suomen Hyötytuuli Oy er plukket ut som en av seks kandidater til å bygge Finlands første havvindpark.
Finske Suomen Hyötytuuli Oy er plukket ut som en av seks kandidater til å bygge Finlands første havvindpark. Bilde: Colourbox
2. des. 2014 - 07:00

Tross sin beskjedne kystlinje har finnene gjennom flere år reist en rekke mindre vindmøller i sjøkanten og mellom fjæresteiner.

Tilsammen har vindturbinene, som er klassifisert som havvindturbiner, en installert effekt på 26 MW.

Demopark

Nå har finske myndigheter vedtatt å bevilge rundt 180 millioner kroner for å etablere Finlands første demonstrasjonspark for havvind helt ute til sjøs.

Dermed blir Norge eneste land i Norden uten en egen havvindpark - om vi ser bort fra Island, som får stort sett all sin elektrisitet fra vannkraft og geotermiske brønner.

Målet med demonstrasjonsparken er å finne ut hva slags turbin- og fundamentløsninger som kan takle ising og de generelt tøffe værforholdene i Østersjøen, slik at større havvindparker kan bli etablert i framtiden.

Vindkraftselskapet Suomen Hyötytuuli Oy, eid av store, finske energiselskaper, er plukket ut blant seks kandidater til å bygge demonstrasjonsparken.

Ifølge selskapet kan de 10 eller 11 havvindmøllene være i drift allerede ved utgangen av 2016.

Vindmøllene skal settes opp utenfor byen Pori, med en avstand fra land på 0,6 til 2,5 kilometer fra land. Turbinstørrelsen er foreløpig ikke bestemt, men planlagt installert effekt er 40-44 MW.

Les også: Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge

Paradoks

Den norske vindkraftforeningen Norwea synes det er et paradoks at Finland, med sin beskjedne kystlinje, ser ut til å få sin første offshore vindpark neste år, mens det så langt ikke eksisterer konkrete planer for å bygge havvindparker i Norge.

Den finske kystlinjen er på skarve 1,250 kilometer. Til sammenligning er den norske kystlinjen offisielt på 25.148 kilometer (unntatt øyer, Svalbard og fjorder, journ. anm).

– Dette er et symptom på tilstanden i Norge. "Alle" land i Europa bygger ut havvind nå. Danmark, Sverige og Finland enten har eller er i ferd med å bygge ut. Selv om Norge ikke trenger å bli en stor havvindnasjon, bør vi bygge ut vindparker til havs for å gjøre "bisniss" ut av det, sier rådgiver i Norwea, Carl Gustaf Rye-Florentz til Teknisk Ukeblad.

Danmark hadde ved utgangen av 2013 1271 MW fordelt på 12 havvindparker. Sverige hadde 212 MW fordelt på 6 parker, ifølge den europeiske vindkraftorganisasjonen Ewea.

Norge kan skilte med en enslig havvindturbin, Statoils Hywind (2,3 MW) som fortsatt snurrer ute i havet utenfor Karmøy.

Les også: Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn

Ti eller elleve havvindturbiner skal settes opp utenfor byen Pori.
Ti eller elleve havvindturbiner skal settes opp utenfor byen Pori.

Krever demopark

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet etterlyser norske havvindaktører nettopp en demonstrasjonspark for havvind, som kan være med å etablere en norsk leverandørindustri som lever av å levere utstyr og tjenester til den internasjonale havvindindustrien.

For to år siden leverte Norges vassdrags- og energidirektorat en strategisk konsekvensutredning for havvind til Olje- og energidepartementet. Etter det har det vært relativt stille rundt havvindutbygging i Norge.

Norwea synes det er merkelig at Norge blir det eneste nordiske landet, bortsett fra Island, som ikke skaffer seg erfaring med offshore vindkraft.

– Det er et paradoks at Norge som kystnasjon ikke tar skrittet ut og gjør dette. Vi er store innen shipping, fiske, olje- og gass, alt dette har gitt oss kompetanse under tøffe forhold. Etterhvert som oljen mister sin verdi burde man se til vinden, mener Rye-Florentz.

Investeringsbeslutning

Suomen Hyötyuuli Oy planlegger å fatte investeringsbeslutning for havvindparken utenfor Pori i løpet av våren.

Vi mottok flere gode søkere til dette eksperimentelle havvind-prosjektet. Suomen Hyötyuuli Oys havvindprosjekt ble vurdert som det beste. Det skal nå fungere som et banebrytende prosjekt for finsk offshore vindkraft, uttalte den finske finansministeren Jan Vapaavuori i forbindelse med signering av statstøtte-avtalen.

 

Les også:

Fransk havvindpark skal teste nytt norsk fundament

Her reises Norges nyeste vindpark

Vil presse ned havvindprisene - tester tobladet turbin  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.