OLJE OG GASS

Myndighetene anmelder Shell for utslipp fra Draugen

Slapp ut farlige svarte kjemikalier.

Utslippet av smøreolje fra Draugen har blitt anmeldt.
Utslippet av smøreolje fra Draugen har blitt anmeldt. Bilde: Heine Schjølberg/Norske Shell
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
26. sep. 2014 - 08:14

Teknisk Ukeblad skrev tidligere denne måneden at Shell får refs av Miljødirektoratet for å ha sluppet ut betydelige mengder smøreolje som inneholder sorte kjemikalier.

Nå har Miljødirektoratet gått til anmeldelse av Shell for det de anser som ulovlige utslipp. Dette bekrefter Miljødirektoratet for Teknisk Ukeblad.

– Vi har anmeldt Norske Shell for ulovlig utslipp av over 900 kilo smøreolje på Draugen-plattformen i Nordsjøen. Vi kritiserer Shell både for utslippet og for å ha gitt oss motstridende informasjon, ifølge Miljødirektoratet, som snart kommer med en offentlig uttalelse om anmeldelsen.

Les også: Oljeleverandørene har kuttet 4000 innleide det siste året

Lite nedbrytbart

Bakgrunnen for anmeldelsen er blant annet at Shell i januar 2013 skal ha opplyst at det ikke lenger var lekkasje til sjø av smøreoljen. Men det viste seg ifølge Miljødirektoratet å være feil.

– I et nytt brev i juli 2013 skriver de at utslippet fortsatte, heter det fra Miljødirektoratet.

– Vi ser alvorlig på at en stor og profesjonell aktør holder tilbake informasjon og unnlater å etterleve miljøregelverket, sier Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro i en melding.

Smøreoljen – Shell Turbo T32 – er som nevnt i svart kategori. Dette er lite nedbrytbare stoffer som i utgangspunktet er ulovlige å slippe ut. Stoffene viser også høyt potensial for bioakkumulering eller er svært akutt giftige.

– Disse kjemikaliene skal bare brukes og slippes ut unntaksvis og utelukkende når det foreligger tillatelse fra miljømyndighetene. Shell hadde ikke en slik tillatelse og utslippet er derfor alvorlig, ifølge Hambro.

– Vi mener det er viktig med strafferettslig oppfølging av saken og har anmeldt dem for forholdet.

Les også: – Det virker risikabelt å utdanne seg til jobb i oljebransjen

Shell beklaget

Shell sier til Teknisk Ukeblad at de tar anmeldelsen til etterretning.

– Vi vil gjøre alt for at saken blir best mulig belyst overfor politiet. Utover det har vi ingen kommentarer til saken, sier Terje Jonassen, pressekontakt i Norske Shell.

Tidligere denne måneden uttalte for øvrig Shell at de beklaget feilen.

– Dette gjelder forbruk av smøreolje relatert til en pumpe som er installert inne i betongskaftet på Draugen.  Denne pumpa har både vært gjenstand for reparasjonsarbeid, som har tatt bort det mest vesentlige av etterfyllingen av smøreoljen, men vi har i tillegg hatt utslipp som er relatert til driften av denne type pumpe, sa informasjonssjef for Draugen og Ormen Lange, Kitty Eide, til Teknisk Ukeblad. 

– Da reparasjonsarbeid hadde stoppet utilsiktet utslipp, var det fremdeles forbruk av smøreoljen forbundet med vanlig drift, som vi ikke kommuniserte til Miljødirektoratet på en god måte, og som vi manglet utslippstillatelse på. Det var en beklagelig feil fra vår side.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Les også:

Offshorearbeidere føler seg mobbet av Norsk olje og gass

1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.