Myk robot har en spesiell evne til å komme seg gjennom trange hull

Etterligner blekksprutens egenskaper .

Octobot er en komplett autonom og myk robot. Armene er lyseblå, nettverket er markert rosa. Foto: Lori K. Sanders, Ryan Truby og Michael Wehner, Harvard University
Octobot er en komplett autonom og myk robot. Armene er lyseblå, nettverket er markert rosa. Foto: Lori K. Sanders, Ryan Truby og Michael Wehner, Harvard University Bilde: Lori K. Sanders
Steinar Sund
30. des. 2016 - 15:38

Et tverrfaglig team av forskere ved Harvard University har laget en prototype på en autonom myk-robot. Den er uten kabler eller elektronikk, og drives av en kjemisk reaksjon.

Hensikten med nyvinningen har ifølge Harvard Gazette vært å lage en robot som kan etterligne blekksprutens egenskaper. Blekkspruten har ikke noe stivt skjelett og har en spesiell evne til å kunne klemme seg sammen slik at den kan komme seg gjennom trange hull og ta seg fram på tilsynelatende utilgjengelige områder.

Pneumatisk framdrift

Disse egenskapene har forskerne forsøkt å etterligne med sin «Octobot», en prototype på en trådløs og selvgående mykrobot. Nyvinningen er nærmere beskrevet i det vitenskapelige tidsskriftet Nature i august.

Mykroboten er laget blant annet ved hjelp av 3D-printing og litografi, og har en form for pneumatisk framdrift.

Den drives nemlig av gass under trykk fremkalt av en enkel kjemisk reaksjon der en liten mengde hydrogenperoksid omdannes til gass og fyller hulrommet i armene og blåser dem opp som ballonger. Reaksjonen er katalysert av platina. Prosessen kontrolleres av en myk krets av en enkelt oscillator.

Dermed kan mykroboten bevege armene uten bruk av kabler eller stive deler og er fullstendig myk.

Forskerne bak det lille vidunderet mener teknologien som ligger bak viser at det er mulig å lage fleksible roboter av denne typen og tror denne lille prototypen kan bane vei for en helt ny generasjon av roboter som ikke bare kan revolusjonere måten vi interagerer med disse maskinene på, men som også kan utføre nye typer av oppgaver.

Demonstrerer teknologien

I stedet for kretskort og andre stive elektroniske komponenter bruker et pneutmatisk nettverk (rosa farge) som er bygget inn i robotens kropp og hyperelastiske aktuator-armer. SD-kortet viser størrelsen. <i>Foto: Lori K. Sanders</i>
I stedet for kretskort og andre stive elektroniske komponenter bruker et pneutmatisk nettverk (rosa farge) som er bygget inn i robotens kropp og hyperelastiske aktuator-armer. SD-kortet viser størrelsen. Foto: Lori K. Sanders

Forskningsmedarbeider Michael Wehner, som var en av forskerne som deltok i arbeidet, sier i en kommentar til Automatisering at denne roboten først og fremst er ment som en demonstrasjon av den teknologien de har utviklet og har som hensikt å vise hva som kan være mulig å få til når det gjelder myke roboter.

– I sin nåværende form kan octobot-en ta flytende drivstoff inn i drivstofftanken sin og derfra fordele det videre utover i systemet, forklarer han.

Octobot-en bruker microfluidisk logisk krets til å kontrollere bevegelsene. Den styrer drivstoffet til de katalytiske reaksjonskamrene der det blir omdannet til gass under trykk. Dette kan pågå kontinuerlig på vekslende vis helt til octobot-en går tom for drivstoff.

Uante muligheter

– Vi kan se for oss fremtidige systemer med mer komplekse kontrollerte og mer sofistikerte sykluser der roboten kan være i stand til å fornemme omgivelsene og styre seg selv gjennom omgivelser både på land og i vann, forteller han.

Forskerne føler seg sikre på at mykrobotikk-samfunnet vil komme opp med mer sofistikerte systemer som de per i dag ikke en gang greier å forestille seg. Det er en av fordelene med akademia der alle kan bygge videre på det som kollegene har gjort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.