INDUSTRI

Slik vil de holde produksjon av kjetting i Mandal

Nøsted Kjetting effektiviserer og automatiserer, men vil fortsatt ha noe av produksjonen i utlandet.

Med 12 millioner kroner i støtte fra Enova, har Nøsted Kjetting klart å legge om til langt mer energieffektiv produksjon.
Med 12 millioner kroner i støtte fra Enova, har Nøsted Kjetting klart å legge om til langt mer energieffektiv produksjon. Bilde: Nøsted Kjetting
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
25. juli 2016 - 06:00

Produksjon av kjetting i Norge kan fortsette takket være energieffektivisering og ny produksjonslinje. Bedriftens strategi er å produsere der det er lønnsomt, også utenfor landets grenser.

– Vi har aldri flagget direkte ut, men etablert produksjon ute i tillegg. Oppgaver som har klare konkurransefortrinn ute, forblir ute. Å  «subsidiere»  disse hjemme gir feil fokus og kveler konkurransekraft og økonomisk evne til utvikling av produkter og produksjon som er lønnsom i Norge, sier fabrikksjef Bjørge Reiersen ved Nøsted Kjetting

Fordelene ved å produsere ute er riktignok i ferd med å reduseres og kan på noen områder forsvinne helt i framtida.

Standard automatisering gjøres lett også i lavkostland. Selskapet vil produsere der det er optimalt med hensyn til pris, kompleksitet og kvalitet.

– Både pris- og kostnadsvekst har stoppet opp, og teknologi gjør det mulig å produsere hjemme. I Norge må vi fokusere på å oppnå tilleggseffekter som redusert ressursbruk, fleksible prosesser og mer krevende produkter med stabil kvalitet, sier Reiersen.

Robot og prosess

Kina investerer i flest roboter i verden. Men det er det roboten har rundt seg som er viktig. En robot som bare erstatter det et menneske kan gjøre, har liten verdi.

Fabrikksjef Bjørge Reiersen ved Nøsted Kjetting i Mandal. <i>Foto: Nøsted Kjetting</i>
Fabrikksjef Bjørge Reiersen ved Nøsted Kjetting i Mandal. Foto: Nøsted Kjetting

– Det er robotisering og automatisering av sammensatte prosesser som er vesentlig. Du må oppnå noe mer med å automatisere, sier Reiersen.

Nøsted Kjetting har sin utviklingsavdeling i Norge. Det ville ikke være mulig uten også å ha produksjon. Kjetting er noe av det vanskeligste å produsere.

– Behersker du det, får du til mye, sier Reiersen.

– Det må være tett kontakt mellom dem som utvikler og fabrikken. Vi må bli smartere og mer automatiserte om vi skal henge med, sier Reiersen.

Les også: Norge billigere enn Dubai: Kværner flytter hjem stor Sverdrup-jobb

Energi og produksjonslinje 

Vis mer

I 2014 startet bedriften et treårig pilotprosjekt til 95 millioner kroner som hadde som mål både å bli mer energieffektive og produsere smartere og med lavere kostnader.

Dermed kunne produksjonen beholdes i Norge.

Produksjon av kjetting er svært energikrevende. Med det nye prosjektet sparer Nøsted tre millioner kroner årlig i energiutgifter. Produksjonskostnadene reduseres med fire millioner per år. Enova støttet energieffektiviseringsdelen med 12 millioner kroner.

– Uten støtte fra Enova og Innovasjon Norge, måtte vi fokusert på rask inntjening og flyttet deler av produksjonen utenlands, sa økonomisjef Fredrik von Zernichow i 2014.

Med ny maskin og testlaboratorium, er ni av 19 operasjoner i produksjonen kuttet.

– Det er sammensetningen av teknologien som gjør dette er unikt. I tillegg er vi helt avhengig av å kunne teste ut stål og andre produkter. Det er slik vi kan tenke nytt og smartere, fortalte von Zernichow.

Søkte verden rundt: Den billigste og beste løsningen fantes i Norge

Ikke nok med seminarer og festtaler

Nøsted lager kjettinger i størrelsessegmentet 7-75 mm til en rekke formål, til biler, tunge vogntog og maskiner, fortøying i oppdrett, tømmerdrift, surringer og flere andre områder.

Fabrikksjefen er opptatt av rammevilkårene for videre industrivirksomhet i Norge.

-Vi kan ikke bare ha seminarer og langtidsforskning, vi må gjøre konkrete ting som å bygge prototyper og demoanlegg, påpeker han.

Han mener vi må definere en retning i Norge.

Produksjonen er blitt mer effektiv og 19 operasjoner er kuttet ned til 10. <i>Foto: Nøsted Kjetting</i>
Produksjonen er blitt mer effektiv og 19 operasjoner er kuttet ned til 10. Foto: Nøsted Kjetting

-Det går veldig fort i andre land også, faktisk mye fortere. Om vi kaller det Industri 4.0, 6.0 eller noe annet, så må det sluses inn penger mot prototyper og minifabrikkering, sier Reiersen og trekker fram klyngesamarbeidet.

Han mener at ny teknikk som er mer generisk og uavhengig av bransje vil gi reduserte kostnader og  gi økte muligheter for ytterligere automatisering. 

Det øker muligheten for å produsere i Norge.

Utkonkurrerte fabrikker i Kina med norske maskiner og smartere produksjon

Hjørnestein

Nøsted Kjetting i Mandal har et fabrikklokale på 10 000 kvadratmeter ved utløpet av Mandalselva. Selskapet er blant de ledende produsenter av kjetting i Europa og omsetter for omtrent 200 millioner kroner.

Kjetting for skogbruk og tunge kjøretøyer selges under merkevaren Trygg. <i>Foto: Nøsted Kjetting</i>
Kjetting for skogbruk og tunge kjøretøyer selges under merkevaren Trygg. Foto: Nøsted Kjetting

Nøsted Kjetting, med merkevaren Trygg, inngår i Nøsted Gruppen. Konsernet med ni selskaper og merkevarer, produserer og maskinerer deler til industri og offshore i tillegg til å levere kjetting til skogbruk, snørydding, løft og fortøying for offshore, oppdrett og surring. 

Selskapet er med sine 75 ansatte en av Mandals hjørnesteinsbedrifter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.