INDUSTRI

Søkte verden rundt: «Omskolert» solcelle-robot sikret produksjon i Norge

Presisjon avgjørende for gulvprodusenten Berry Alloc.

Berry Alloc automatiserer mer og mer av produksjonen.
Berry Alloc automatiserer mer og mer av produksjonen. Bilde: Berry Alloc
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
21. juni 2016 - 06:00

Berry Alloc i Lyngdal har utviklet en ny aluminiumslås for sine laminatgulv. Når gulvene er ferdig lagt, skal det nemlig ikke store høydeforskjeller til før klagene stormer inn.

 - Vi setter kvalitet svært høyt. Men valget om å produsere i Norge dreier seg om mye mer, sier administrerende direktør John Vonli i Berry Alloc til TU.

Selskapet er en del av en ny trend TU har omtalt de siste dagene. Stadig flere norske bedrifter flytter hele eller deler av produksjonen sin hjem fra lavkostland. 

Selskapet har selv utviklet aluminiumslåsen, men har testet utallige versjoner før de satt med et produkt de var fornøyd med.

De gikk bredt ut og ba om tilbud på masseproduksjon hos produsenter i hele verden. Men løsningen var å finne her til lands. 

Kombinert kompetanse

Sapa Magnor har bygget opp en ny robotcelle for å kappe, sortere og pakke aluminiumsprofilene til Berry Alloc. <i>Foto: Sapa</i>
Sapa Magnor har bygget opp en ny robotcelle for å kappe, sortere og pakke aluminiumsprofilene til Berry Alloc. Foto: Sapa

Sapa Magnor fikk bistand fra Sintef Manufacturing med industrialisering og gikk til Tronrud Engineering for å lage en sorteringsmaskin som kunne kappe og sortere profiler i ekstremt raskt tempo, nærmere bestemt 4.500 profiler i timen. 

- Valget falt på Sapa ikke bare på grunn av pris, men også leveringsgaranti, mulighet for rask omstilling, lavere transportkostnader, enklere logistikk og selvsagt kvalitet, sier Vonli.

Poenget med rask omstilling blir forsterket av den geografiske og kulturelle avstanden – eller nærheten.

- Globalisering har sine fordeler, men å ha produksjon i samme tidssone, snakke samme språk og ha felles forståelse, er en klar fordel, sier Vonli.

Kommer tilbake

I en undersøkelse utført av Agder forskning i 2015, kom det fram at over 80 prosent av bedriftene som har flyttet produksjon ut av Norge gjorde det på grunn av lavere lønninger.

Det er 12 bedrifter i Agder som har flyttet produksjonen ut. Tre av disse har nå flyttet produksjonen hjem igjen, og ytterligere fem har planer om det samme.

Årsakene til hjemflagging er sammensatt. Likevel er det ett punkt som trekkes fram som svært viktig: Nærhet til produksjon.

Det er ikke minst på grunn av produktutvikling, bruk av fabrikken som laboratorium samt bedre kontroll av produksjonsprosessen.

Enklere administrasjon og logistikk nevnes også som faktorer. Raskere levering på grunn av kortere transport det samme. Automatisert produksjon hjemme pekes også på som motivasjon for å flytte tilbake.

Automatiseringsrevolusjon

Når aluminiumslistene fra Sapa kommer til Lyngdal, står en speilvendt maskin av den de har på Magnor og plukker av listene.  De monteres deretter på gulvbordene. Det skjer også automatisk. 

 - Vi har vært igjennom en stille revolusjon de siste 10-15 årene. Vi har tatt gradvise skritt fra sekvensiell til automatisert tenkning og produksjon, sier Vonli.

I teorien har en maskin en kapasitet på 100 prosent, men den blir som regel aldri tatt helt ut.

– Vi streber hele tiden på å komme nærmere og nærmere 100 prosent, sier Vonli.

Berry Alloc-sjefen setter pris på et svært godt samarbeid med Sapa Magnor. Selskapet var med på utviklingen av de nye listene, men var langt fra selvsikker vinner av masseproduksjonskontrakten. Kontrakten gjelder 37,5 millioner aluminiumslister.

Aluminiumslistene monteres på gulvplankene og pakkes maskinelt. <i>Foto: Berry Alloc</i>
Aluminiumslistene monteres på gulvplankene og pakkes maskinelt. Foto: Berry Alloc

Omskolert robot

På Magnor ble en robot som tidligere ble brukt til å lage solcellerammer for REC «omskolert», påmontert nye verktøy, programmet og satt inn i robotcellen som nå produserer for Berry Alloc.

Fabrikkdirektør Henrik Futtrup, direktør for Sapa Profiler på Magnor, er svært fornøyd med å ha utkonkurrert lavkostland.

- Bedrifter som møter internasjonal konkurranse må være i verdensklasse også på produksjon og logistikk. Det er spennende å få muligheten sammen med en fremoverlent produsent som Berry Alloc å vise at vi kan være konkurransedyktige også i høykostnadsland med automatisering og høy produktivitet, sier Futtrup.

Sapas konsernsjef, Egil Hogna, ser homesourcingtrenden på nært hold.

- Det er fullt mulig å vinne i global konkurranse og skape effektiv og lønnsom industri når vi fokuserer på det vi er gode på og investerer i både nye verktøy og kompetanseutvikling hos våre ansatte. Dette gjør vi ved å bruke vår kunnskap og våre flinke hoder til å utvikle produksjonsverktøy og smart bruk av materialer i produksjonen, sier Hogna.

Smartere

Sapa har fabrikker også i Kina, men der kunne de ikke laget profilene Berry Alloc etterspør.

Ekstruderingsverktøyet på Magnor kan lage 16 profiler av en pressbolt.

- Det kunne vi ikke klart i Kina, sier han.

Han tror at homesourcing er en trend som forsterkes ved at de fattige landene kommer etter. Det betyr  høyere lønninger.

- Når lønnskostnadene blir en mindre andel, vil lønnskostnadene ha mindre å si. Nærhetet il markedet og transportkostnader er viktig samt smartere måter å produsere, sier Hogna.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.