ENERGI

Mer havvind-energi: Men hva gjør vi når det ikke blåser?

Dagens gjest mener å ha svaret.

3. feb. 2022 - 17:00

Det norske vannkraftsystemet har en viss installert effekt. Og en viss lagringskapasitet. Når vi etter hvert skal bruke mye mer elektrisk energi, og den skal komme fra havvind, må vi ha en strategi for hva vi skal gjøre når det ikke blåser.

Hvis vi skal elektrifisere alt som slipper ut CO2 i dag så trenger vi 64 TWh ekstra årlig produksjon. Det er rundt 50 prosent mer enn det vi produserer i dag.

En slik ekstra produksjon basert på store havvindparker hvor turbinen med rotordiameter på rundt 200 meter vil trenge et areal i Nordsjøen på 54 ganger 54 km. Det er under en halv prosent av vannarealet.

Men hva gjør vi når vinden ikke blåser i Nordsjøen? Det, mener professor ved NTNUs fakultet for ingeniørvitenskaps ved institutt for energi- og prosessteknikk, Ole Gunnar Dahlhaug, kan løses. Vi må bare sørge for at vi kan kjøre mer vann gjennom flere turbiner samtidig. Bare i Sør-Norge er det et potensial til å øke genereringskapasiteten med 20 GWh. Mer enn nok til å kompensere for bortfall av vindkraft.

Selvfølgelig skal dette bare skje slik at vi ikke får utfall i nettet. Bygget riktig kan en slik utbygging av vannkraftnettet gjøre at det kan lagres enda mer strøm i det fra før gigantiske norske vannkraftbatteriet. Det kan blir en win-win.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Tett trafikk på E18 gjennom Oslo ved innkjøringen til Festningstunnelen før videreføringen under Bjørvika/Operatunnelen ble åpnet.
Les også

Vegvesenet: Venter påskekø på disse stedene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.