OLJE OG GASS

Martin Linge-dødsulykke kan gi ny utsettelse

Må vurdere tidsplanen.

Krana som veltet, skal ha krasjet med en annen kran før den falt ned på et skip. Ulykken skjedde på et verft på øya Geoje i Sør-Korea.
Krana som veltet, skal ha krasjet med en annen kran før den falt ned på et skip. Ulykken skjedde på et verft på øya Geoje i Sør-Korea. Bilde: Lee Jung-hoon / AP / NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
2. mai 2017 - 12:11

Dersom produksjonen på Martin Linge-plattformen skal starte i andre kvartal 2018, må de skipe ut modulene til plattformoverbygget nå i juni.

Mandagens arbeidsulykke på Samsung Heavy Industries verft – der totalt seks arbeidere omkom etter at en kran veltet over en av modulene – gjorde det ikke enklere å rekke denne fristen. 

Tidplanen er nå oppe til vurdering i Total.

– Vi må se på eventuelle implikasjoner for planen. Vi har en plan som tilsier utseiling i juni og innløfting av modulene cirka to måneder senere – i august. Den planen ligger på bordet, samtidig må vi se på mulige konsekvenser av denne hendelsen, men det er alt for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser ulykken kan få, sier kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen i oljeselskapet Total E&P Norge.

Stavanger Aftenblad omtalte først muligheten for at prosjektet nå kan bli ytterligere utsatt.

- Kran-kollisjon

Koreanske medier melder om at det var en såkalt Goliat-kran som kolliderte med en tårnkran, slik at tårnkranen veltet over Martin Linge-modulen.

En 50-60 meter lang del av tårnkranen, som veide 32 tonn falt ned over Martin Linge-modulen, ifølge Korea Herald.

I Sør-Korea er det startet politietterforskning av ulykken. Total kan foreløpig ikke si mye om hva som skjedde 1. mai, da den tragiske ulykken skjedde.

– Vi kan ikke gå inn på årsakssammenhenger per nå, men det er en kran som har veltet innover en av våre moduler. Det pågår nå undersøkelser på verftet. Total vil bistå i den videre granskingen som finner sted på verftet, sier Halvorsen til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at all aktivitet på verftet ble stanset mandag og at skadestedet ble avstengt.

– Ingen fra vår prosjektorganisasjon har adgang til stedet som følge av det, sier han.

Flere koreanske medier melder også om at det koreanske arbeidsdepartementet tirsdag har utstedt en stopp-ordre til Samsung Heavy Industries.

Underleverandører rammet 

Halvorsen sier det er alt for tidlig å si noe om skader på plattformen.

– Det må vi kartlegge nærmere, sier han.

Koreanske medier melder også om at det ikke var arbeidere hos Samsung som omkom eller ble skadet i ulykken. De som ble rammet var tilknyttet underleverandører.

– Det vi har fått opplyst fra Samsung er at det er arbeidere som jobbet for deres underleverandører som ble berørt av selve ulykken, sier Halvorsen.

– Dypeste sympati og beklagelse

Tirsdag beklaget Samsung Heavy Industries-toppledelsen ulykken.

– Jeg vil uttrykke min dypeste sympati og beklagelse til de berørte familiene og til de som ble skadet, sa Samsung-direktør Kim Hyo-seop på en pressekonferanse ifølge Korea Herald.

Han uttalte seg på vegne av Samsung Heavy Industries toppsjef Park Dae-young, som er i Houston.

– Jeg tar fullt ansvar for hendelsen, og vi vil grundig avdekke årsaken til ulykken, sa han og tilføyde at han planla å besøke Geoje på tirsdag kveld for å undersøke saken selv.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.