DEBATT

Mange har mistet tilliten til NVE i spørsmålet om nettariff

Siste ukens debatt i TU om mulige endringer i nettarifferingen viser to ting: Faglig uenighet og det som verre er: mange har mistet tilliten til NVE i dette spørsmålet.

Nelfo har bedt departementet og politikerne sette ned et utvalg som skal ha som mandat å samle kunnskap og berede grunnen for mulige forbedringer i nettleiestrukturen, skriver Tore Strandskog.
Nelfo har bedt departementet og politikerne sette ned et utvalg som skal ha som mandat å samle kunnskap og berede grunnen for mulige forbedringer i nettleiestrukturen, skriver Tore Strandskog. Foto: Ellen Synnøve Viseth
Tore Strandskog, næringspolitisk direktør, Nelfo
8. des. 2019 - 13:00

Når vi også leser i Europower 28. nov at NVE har egne workshops med nettinteressentene for å diskutere kommunikasjonsstrategi om hvordan overbevise nettkundene, er det kanskje på tide å ta en pause. Er NVE et lobbyorgan for særinteresser, eller er det et objektivt forvaltningsorgan?

Tavleforeningen, som er en bransjeforening for fag innen elektrisk sikkerhet, mener det må stilles større krav til kompetanse om det grønne skiftet skal skje uten flere ulykker.
Les også

Elektrisk sikkerhet kan trues av det grønne skiftet

En kvart milliard på testing

Enova bruker nå over 250 millioner kroner for å teste teknologi, tjenester og forretningsmodeller for smarte målere og energisystemer hos flere titusen pilotkunder. Resultatene herfra kan gi kunnskap om hvordan sluttbrukerne kan bli bedre informerte, hvordan de skal kunne bli mer aktive i energihverdagen, samt finne ut hvordan de kan gjøre enkle tilpasninger, som både kan gi bedre utnyttelse av nettet, og ikke minst, gi dem en bedre sluttøkonomi.

Hvorfor slikt hastverk?

Det er i dag noe uklart hvordan myndighetene egentlig skal bruke resultatene fra Enovas piloter og demoprosjekter i beslutningsgrunnlaget om fremtidens tariffstruktur. Disse resultatene vil komme de neste 3–5 årene. Dette har tydeligvis ikke NVE og nettselskapene tid til å vente på. NVE og nettselskapene vil tydeligvis konkludere nå, før man har fått mer kunnskap og empiri. Hvorfor slikt hastverk?

Tore Strandskog, næringspolitisk direktør, Nelfo <i>Foto:  Pressebilde</i>
Tore Strandskog, næringspolitisk direktør, Nelfo Foto:  Pressebilde

Nelfo, og flere med oss, har bedt departementet og politikerne sette ned et utvalg, med bred representasjon, også fra brukersiden og andre interessenter, som skal ha som mandat å samle kunnskap og berede grunnen for mulige forbedringer i nettleiestrukturen. Formålet må være å få en nettstruktur som både tjener politiske mål, og som har allmenn og bred aksept. Alle er her tjent med en mer grundig behandling. Også NVE.

Tidligere innlegg i debatten:

Equinors raffineri på Mongstad er fortsatt Norges desidert største utslippspunkt, med et utslipp på mer enn 1,7 millioner tonn CO2 i 2023. Her er prosjektdirektør Trond Bokn på Mongstad, for å markere at den første oljen fra Johan Sverdrup-feltet ankom anlegget i 2019.
Les også

Her er de største utslippspunktene i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.