DEBATT

Det nye forslaget til nettariff vil også straffe alle med varmepumpe og isolasjon

NVE-sjefen sier han vil ta solcelleeiere med ny tariff, mens han planlegger å straffe tiltak millioner av nordmenn har gjort på boligene sine

NVE har ved to anledninger tidligere forsøkt å innføre en ny nettleie. Begge gangene ble direktoratets høringsforslag slått til jorden av så godt som alle høringsparter, nettselskaper, miljøorganisasjoner og forbrukerinteresser, skriver artikkelforfatterne.
NVE har ved to anledninger tidligere forsøkt å innføre en ny nettleie. Begge gangene ble direktoratets høringsforslag slått til jorden av så godt som alle høringsparter, nettselskaper, miljøorganisasjoner og forbrukerinteresser, skriver artikkelforfatterne. Foto: Colourbox.
Andreas Thorsheim, administrerende direktør solenergiselskapet Otovo; Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder, Norsk Varmepumpeforening; Lars Gaustad, administrerende direktør, Glava
3. des. 2019 - 10:00

NVE-direktør Kjetil Lund hevder det må innføres ny nettariff for å «ta» solcelleiere som slipper unna nettleie, mens han planlegger å straffe tiltak millioner av nordmenn har gjort på boligene sine.

I Dagsnytt 18 tirsdag sa Kjetil Lund, direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE):

–I dag er det slik at hvis du investerer i sol[celler] på taket, slipper du unna nettregningen, eller å ta din andel av den. Regningen forblir den samme, men må bæres av alle andre, og det er urimelig. Den urimeligheten må rettes opp.

Våre forslag til løsninger har falt for døve ører

NVE har ved to anledninger tidligere forsøkt å innføre en ny nettleie. Begge gangene ble direktoratets høringsforslag slått til jorden av så godt som alle høringsparter, nettselskaper, miljøorganisasjoner og forbrukerinteresser. Den første gangen var det induksjonsovnen som var den store trusselen. I fjor var det elbilladingen som ble brukt som problem.

Vi er enige i at husholdningene burde stimuleres til å redusere sitt strømforbruk, spesielt på de kaldeste dagene, men til døve ører har vi foreslått ulike løsninger som vil være logiske og forståelige.

Kjetil Lund skyver frem solceller som en slags Tesla-eier som kommer for godt ut av det mens NVE planlegger å innføre en ny, fast tariff på alle husholdninger. Dette er omvendte bompenger som straffer de som gjort det riktige for klima og lommebok

I stedet fremhever Lund helt nye argumenter og fiender for å få gjennomført endringen i nettleien. Nå er det de påståtte unnasluntrerne som skal tas. «Dette handler kanskje først og fremst om rimelig byrdefordeling», hevder Lund, og bruker solcelleiere som eksempel på forbrukere som har for lav nettleie i dag.

Det er i dag omtrent 3.000 solcelleanlegg på norske tak og disse husholdningenes nettleiebesparelse er omtrent en titusendedel av kostnadene med det norske nettet.

Samtidig har over én million norske husstander gjennomført enøktiltak i sin bolig som gir nøyaktig samme effekt som et solcelleanlegg – lavere strømforbruk.

Energisparing blir mindre lønnsomt

Dersom NVE endrer nettleien slik at energisparing blir mindre lønnsomt rammer det ikke bare den promillen av befolkningen som har solceller, men også den millionen husstander som har investert i varmepumper, moderne isolasjon og nye vinder eller leilighet på ny byggestandard, som bruker mindre strøm. De har gjort akkurat det myndighetene har bedt dem om. Stortinget har selv vedtatt å redusere energiforbruket i eksisterende bygg med 10 TWh innen 2030, hvorav 4 TWh skal tas i privatboliger.

Å hevde at strømsparere sluntrer unna fellesskapets plikter med strømnettet er som å hevde at  fotgjengerne ikke betaler sin del av veiavgiftene. Det er å angripe problemet i feil ende.

Les også

Ny nettleie vil gjøre solceller mindre lønnsomt

Husholdningene som har investert i enøktiltak og enslige i energieffektivitet taper mest 

En rapport fra Ny Analyse som ble utgitt mandag viser attpåtil at det er husholdningene som har investert i enøktiltak og enslige i energieffektive boliger ligger an til å tape mest på nettleiemodeller som kan komme.

Kjetil Lund skyver frem solceller som en slags Tesla-eier som kommer for godt ut av det mens NVE planlegger å innføre en ny, fast tariff på alle husholdninger.
Dette er omvendte bompenger som straffer de som gjort det riktige for klima og lommebok. De som har fulgt myndighetenes enøk-råd.
Det bør han ikke få lov til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.