OLJE OG GASS

Lundin-sjefen: Det blir vanskelig med nytt Sverdrup-funn

Men Barentshavet er den neste Utsirahøyden, sier Torstein Sanness.

Bilde: Statoil
2. apr. 2014 - 13:14

Johan Sverdrup-feltet er Norges neste melkeku i Nordsjøen.

Det er et av de aller største funnene som noen gang har blitt gjort på norsk sokkel og strekker seg over et område på rundt 200 km² på Utsirahøyden i den sentrale delen av Nordsjøen.

Beregninger viser at det kan ligge utvinnbare reserver på mellom 1,8 - 2,9 milliarder fat oljeekvivalenter i hele feltet, mens den forventede platåproduksjonen blir mellom 550 000 og 650 000 fat per dag.

På det meste vil Johan Sverdrup stå for 25 prosent av norsk oljeproduksjon.

Oppdaget det ingen trodde var mulig

I 2007 fant Lundin Edvard Grieg-feltet på Utsirahøyden, men tanken om at det kunne ligge mer i området fikk selskapet til å bore flere brønner.

I 2010 traff Lundin blink med letebrønnen 16/2-6. Johan Sverdrup var en realitet.

Teknisk Ukeblad fikk en prat med Lundin Norge-sjef Torstein Sannes på årets Subsea Valley-konferanse før han hoppet i en taxi for å rekke et fly til Trondheim og døpingen av understellet til Edvard Grieg-plattformen i Verdal.

Ny Sverdrup-test: – Den beste produksjonstesten noen gang

Ikke stor sannsynlighet

Han sier det blir vanskelig å gjøre et lignende funn igjen.

– Alle håper. Men alle vet at sannsynligheten ikke er så stor. Samtidig var det jo mange som tenkte sånn før man fant Sverdrup også, det var ikke veldig mange som trodde på det da heller. Det er litt avhengig av hva som skjer i Barentshavet. Det er det neste Utsirahøyden for oss, sier han.

For nettopp Barentshavet kan bli spennende for selskapet.

I fjor fant selskapet Gohta, som Lundins letesjef Hans Christian Rønnevik tidligere har sagt er på størrelse med Goliat-feltet som inneholder 190 millioner fat olje.

Les også: Slik kan Johan Sverdrup-feltet se ut i 2025

Skal lete mer

I år åpner selskapet pengesekken ytterligere. Flere letebrønner er planlagt, blant annet i den norske delen av Barentshavet.

Han sier selskapet går i motsatt retning av mange andre med sin økte letesatsing.

– Det er satt i gang sparekampanjer over en lav sko hos en del andre operatører, men vi gjør egentlig det motsatte. Det er ikke noe galt i å spare, men vi har et program og det skal vi gjennomføre. Vi er litt annerledes fra de andre, men det er greit. Noen må være annerledes, sier Sanness.

Elefantfunnet Johan Sverdrup skal for øvrig være i produksjon sent i 2019 med Statoil som operatør, mens Edvard Grieg skal være i gang i oktober 2015 med Lundin som operatør.

Les også:

– Skal du ha en redningsaksjon der oppe, nytter det ikke med helikopter fra land

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Titusenvis av simuleringer skal minske usikkerheten i Barentshavet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.