OLJE OG GASS

Lundin forsøker å berolige Stortinget om Edvard Grieg

Prøver å overbevise politikerne om at det blir elektrifisering.

Lundin forsøker å berolige Stortinget etter at oljeselskapet er blitt kritisert av Oljedirektoratet for å ha satt myndighetene i en «vanskelig situasjon».
Lundin forsøker å berolige Stortinget etter at oljeselskapet er blitt kritisert av Oljedirektoratet for å ha satt myndighetene i en «vanskelig situasjon». Bilde: Det norske oljeselskap
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
10. jan. 2014 - 10:24

Elektrifisering av Utsirahøyden

  • Utsirahøyden består foreløpig av feltene Edvard Grieg, Johan Sverdrup, Gina Krog og Ivar Aasen
  • Statoil leder en studie for å finne ut best mulig måte å elektrifisere Utsirahøyden på. Prosjektet kalles UHPH, for Utsira High Power Hub
  • Edvard Grieg-plattformen har planlagt oppstart i 2015, og kommer derfor i produksjon før de andre feltene. Edvard Grieg har derfor fått tillatelse til å bruke to gassturbiner for å få kraft, frem til en eventuell fellesløsning er på plass
  • Statoil har allerede slått fast at Johan Sverdrup kommer til å bli bygget ut med kraft fra land.

Edvard Grieg-saken

  • Edvard Grieg-utbyggingen ble godkjent av Stortinget, dersom plattformen klargjøres for å å bli fullstendig elektrifisert. Alt kraftbehov skal kunne dekkes med kraft fra land.
  • I november ble det avholdt et møte mellom Lundin og Oljedirektoratet. I dette møtet kom det, ifølge OD, frem opplysninger om at Edvard Grieg-innretningen må redesignes om vilkåret om at all kraft skal dekkes av kraft fra land.
  • Oljedirektoratet mener Lundin og partnerne har satt myndighetene i en vanskelig situasjon.
  • Lundin mener selv de ikke har gjort noe galt, og at plattformen er 100 prosent klar for å kjøre på kraft fra land, dersom det blir en aktuell løsning.

Lundin har den siste tiden hatt omfattende møtevirksomhet for å overbevise politikerne om at de har til hensikt å oppfylle kravene fra Stortinget om elektrifisering av Edvard Grieg-plattformen.

Les også: Gassturbinen på Edvard Grieg vil kjøre uansett om det blir elektrifisering

– Vil presse på

En av dem som denne uken har møtt oljeselskapet er stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (Krf) som jobbet tett med elektrifisering av Utsirahøyden i energi- og miljøkomiteen mellom 2009 og 2013.

– Jeg fikk vite at de er positive med tanke på elektrifisering og de at kun jobber med ett utgangspunkt, som er elektrifisering. Samtidig er utgangspunktet deres at ikke begge turbinene skal skrus ned hvis det blir en slik løsning, sier Ropstad til Teknisk Ukeblad.

– Hvis de ikke skrur turbinene ned går de i mot Stortingets ønske om at alle plattformene på Utsirahøyden skal bruke all sin kraft fra land?

– Jeg understreket at vi kommer til å presse på for dette, og at Stortinget ønsker å elektrifisere hele Utsirahøyden. Det er bakgrunnen for at PUD-ene har blitt godkjent, påpeker han.

Les også: Sentrale politikere var skeptiske til Lundins design av Edvard Grieg-plattformen

Må redesigne plattform

Teknisk Ukeblad har siden desember skrevet flere saker om elektrifiseringen av Utsirahøyden, som foreløpig består av feltene Edvard Grieg, Johan Sverdrup, Gina Krog og Ivar Aasen.

Stortinget ønsker at alle plattformene på Utsirahøyden blir elektrifisert, og krever at Edvard Grieg-plattformen skal drives med kraft fra land dersom en slik løsning blir klar.

Før jul avdekket Teknisk Ukeblad at Oljedirektoratet mener Lundin har holdt tilbake informasjon og satt norske myndigheter i en «vanskelig situasjon», ettersom Edvard Grieg-plattformen må redesignes for å oppfylle vilkåret om at hele kraftbehovet til feltet skal dekkes med kraft fra land, ifølge OD.

Lundin mener på sin side at de ikke har gjort noe galt, og at plattformen er 100 prosent klar for å kjøre på kraft fra land dersom dette blir løsningen.

Les også: – Plattformen er 100 prosent klar til å kjøre på strøm fra land

– Strøm-hub på is

Samtidig ser det også ut til å være skjær i sjøen for det såkalte UHPH-prosjektet, en hub som skal kunne forsyne hele området med strøm fra land.

Kilder Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med sier at fellesprosjektet for Utsirahøyden foreløpig er lagt på is.

Skulle det forbli slik mener Ropstad myndighetene har gjort en dårlig jobb.

– Hvis Utsirahøyden ikke blir elektrifisert, skusler man vekk en stor sjanse for å få på plass et viktig miljøtiltak. De forskjellige selskapene har også investert flere hundre millioner kroner i plattformene sine for at de skal kunne koble seg til en strømløsning. Jeg kommer til å presse på det jeg kan for at det skal bli elektrifisering av hele høyden, sier han.

– Hvis det ikke blir noe av har det ikke blitt jobbet godt nok fra politisk hold, og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe har ikke fulgt selskapene godt nok, mener Ropstad.  

Beroliget

Lundin møtte denne uken også Arbeiderpartiets fraksjon i energi- og miljøkomiteen. Ap-politikerne fikk en teknisk oppklaring rundt elektrifisering av Edvard Grieg.

Tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet Per Rune Henriksen (Ap) ble beroliget av møtet.

– Lundin fortalte at de jobber for en kraft fra land-løsning i tråd med vilkårene i PUD-en, sier han.

Plattformens varmebehov kan dekkes ved en direkte gassfyrt kjel, forklarte Lundin, ifølge Henriksen.

– Vi forventer at plattformen skal få dekket kraftbehovet fra land, ikke at kraft fra land skal være et supplement til kraft fra turbinene, sier han.

Les også:

Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

Lundin finner olje der andre gir opp

Arbeiderpartiet utfordrer Tord Lien om Edvard Grieg  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.