KRAFT

Lover å sette energimål i år

Men miljøvernministeren kan ikke love at kuttene tallfestes.

Bård Vegar Solhjell liker ikke rykter, og ber Høyre vente å se hva slags mål for energieffektivisering regjeringen kommer tilbake til Stortinget med. FOTO: NTB Scanpix
Bård Vegar Solhjell liker ikke rykter, og ber Høyre vente å se hva slags mål for energieffektivisering regjeringen kommer tilbake til Stortinget med. FOTO: NTB Scanpix Bilde: NTB scanpix
Øyvind LieØyvind LieJournalist
8. nov. 2012 - 15:52

Ifølge Stortingets klimaforlik som ble Enighet om klimaforlik på Stortinget , skulle regjeringen komme tilbake til Stortinget med et mål for energieffektivisering i bygg innen utgangen av 2012.

Som Teknisk Ukeblad Krever tallfestet mål for energisparing , har Bellona og bransjeorganisasjonen Norsk Teknologi fryktet at målet ville bli vagt og at det ikke ville bli tallfestet.  Høyres energipolitiske talskvinne Siri A. Meling ble også med på kravet om et tallfestet mål.

Nå viser det seg at Naturvernforbundet også har laget et notat hvor de krever et tallfestet mål, nemlig en reduksjon i energifrobruket i bygg med 7 TWh innen 2020 og 40 TWh innen 2040.

Bakgrunn: Krever tallfestet mål for energisparing

Les også: – Vinglete rødgrønn energipolitikk

Sparsomme med opplysninger

I begynnelsen av oktober kunne imidlertid ikke Olje- og energidepartementet overfor Teknisk Ukeblad love å komme med noe mål i år i det hele tatt, og departementet ville ikke si om målet eventuelt ville være tallfestet.

På Stortinget i går ble miljøvernministeren utfordret av Høyre om saken.

– Et mål for energieffektivisering i bygg skal komme i løpet av 2012. Vi er fremdeles i 2012. Vi er fullt klar over det som står i klimaforliket om det, sa Solhjell.

Les også: - Energisparing blir mindre lønnsomt

Rykter

Høyres energipolitiske talskvinne Siri A. Meling var glad for løftet om at det skal komme et mål i løpet av året, men ville vite mer om det.

– Mitt spørsmål og min utfordring til statsråden er noen rykter som sier at en kanskje kan få et mer kvalitativt enn kvantitativt mål for energieffektivisering. Jeg håper statsråden her kan bekrefte at vi i likhet med de andre europeiske landene får et kvantitativt målbart etterprøvbart mål for energieffektivisering i bygg, sa Meling.

Men miljøvernministeren ville hverken bekrefte eller avkrefte noe som helst.

– Det første jeg vil si om rykter, er at som en hovedregel bør man ikke tro på dem – i alle fall ikke stortingsrepresentanter som skal fatte vedtak – men holde seg til det som etter hvert kommer fra regjeringen, sa Solhjell.

Les også:

Boligfelt i Arendal skal produsere like mye energi som det bruker  

Folk spør ikke etter passivhus

Vil fjerne fornybar-subsidiene

Vil bleke byer mot global oppvarming

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.